• Territori
  • Les cambres reivindiquen més inversió en la innovació de la indústria

Les cambres reivindiquen més inversió en la innovació de la indústria

Les cambres catalanes lamenten "l’esquifida partida" que la Generalitat destina a ajudes per la recerca i el desenvolupament de la indústria

Jaume Fàbrega, president del Consell General de Cambres
Jaume Fàbrega, president del Consell General de Cambres
Redacción VIA Empresa
09 de Setembre de 2021
Act. 09 de Setembre de 2021

El Consell General de Cambres de Catalunya ha reivindicat a la Generalitat de Catalunya que incrementi el pressupost que destina a la recerca, desenvolupament i innovació de la indústria. Així ho manifestaran en el marc del Pacte Nacional per a la Indústria, que el conseller d'Empresa, Roger Torrent, s'ha compromès a reimpulsar i en el qual les cambres tindran presència per primera vegada.

Per les cambres, "la principal assignatura pendent de Catalunya" en el foment de la iniciativa industrial "és l’esquifida partida que la Generalitat destina a ajudes a la R+D+i directament vinculades a l’increment de la competitivitat de les indústries". En aquest sentit, assenyalen que el 2019 aquesta xifra no arribava "ni tan sols als 25 milions, un 2,9%  dels 860 milions destinats a recerca i desenvolupament".

Líders en publicacions científiques

En canvi, apunten, gairebé un 70% d'aquest pressupost va anar a parar a l'estructura universitària, centres de recerca i al sistema de salut públic. "Volem alertar del fort desequilibri de les inversions en foment de l’R+D industrial vers els 191 milions destinats a recerca en diversos àmbits de coneixement".

Les cambres destaquen que Catalunya "està a l'altura dels líders internacionals" en publicacions científiques, però adverteixen que "un sistema competitiu i modern d’innovació ha de preveure l’aplicació d’aquest coneixement en forma de solucions, llocs de treball i prosperitat".

És per això que reclama a la Generalitat "un fort increment del pressupost" i "una nova distribució que incentivi la comunió d'objectius entre el món universitari i empresarial". Les cambres recorden que és precisament la indústria qui pot facilitar un canvi de model econòmic al país per assolir "activitats de més valor afegit, capaces de generar riquesa sostenible" i "llocs de treball atractius i estables".

Aplicacions i ma d'obra precària

"Tenim una molt bona base científica, però que no som capaços de correlacionar-la amb el foment de l’activitat industrial", lamenten, alhora que reivindiquen la importància dels pressupostos públics per incentivar la competitivitat industrial.

A més, destaquen la falta de visibilització d'aquesta activitat: "Mediàticament, s’està donant massa ressonància a exitoses realitats empresarials generades a través d’enginyoses aplicacions digitals que són models de negoci de poc valor afegit, a cops emprant mà d’obra precària i que no poden esdevenir pilars de competitivitat com a país".

Les cambres portaran tots aquests arguments al Pacte Nacional per la Indústria, on tindran presència per primera vegada. Concretament, ocuparan una de les 38 cadires que hi haurà, una representativitat que consideren "minsa" tenint en compte la presència que tenen en el teixit socioeconòmic.