La patronal Cecot ha desenvolupat, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, una nova eina per ajudar a les empreses a posicionar-se en un nou mapa d’actuació basat en la sostenibilitat que ajudi a definir la seva pròpia estratègia d’innovació dins d’un nou paradigma basat en l’economia circular. En base a l’autodiagnosi de circularitat les empreses poden desenvolupar els seus propis projectes d’innovació sota diversos enfocs empresarials.
L’economia circular és un concepte econòmic que s’inclou en el marc del desenvolupament sostenible i que té per objectiu la producció de béns i serveis al mateix temps que es redueix el consum i malbaratament de matèries primeres, aigua i fonts d’energia. Es tracta d’implementar una nova economia, circular –no lineal- , basada en el principi de “tancar el cicle de vida” de productes, serveis, residus, materials , aigua i energia.
Segons Abraham Arcos, director de la Fundació Cecot Innovació, “l’actual model econòmic lineal, basat en fabricar, usar i llençar, està arribant a la seva fi degut a l’esgotament de recursos”. Arcos ha destacat que “aquesta realitat ens ha fet buscar i treballar en noves estratègies de competitivitat empresarial basades en la sostenibilitat i que puguin ser útils per a les nostres empreses”.
La Cecot ofereix, a més, un servei d’acompanyament a les empreses que ho desitgin, per a les fases de definició estratègica, cerca de finançament i execució del projecte.
S’estima que gràcies a l’Economia Circular es podria generar, d’aquí a 2030, un benefici de més 1,8 bilions d’euros al conjunt de la UE (0.9 bilions més que amb el model actual) a més d’un estalvi en matèries primeres per part de la indústria que podria arribar al 8% de la facturació anual de la Unió Europea. Segons el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, els llocs de treball podrien créixer un 1% si hagués un canvi de model a nivell europeu.