• Territori
  • Cerdanyola, en lluita contra Vodafone per les antenes de telefonia mòbil

Cerdanyola, en lluita contra Vodafone per les antenes de telefonia mòbil

L'ACAC segueix la batalla contra els dos aparells que la companyia ja ha instal·lat al municipi

Imatge de les antenes camuflades de Vodafone | ACAC
Imatge de les antenes camuflades de Vodafone | ACAC
Mónica García
Cerdanyola del Vallès
31 de Juliol de 2018
Act. 31 de Juliol de 2018

Cerdanyola del Vallès torna a protagonitzar una lluita contra les afectacions de la indústria, en aquest cas la telefònica, per protegir la salut de les persones. Vodafone ha instal·lat dues antenes de telefonia mòbil al municipi vallesà després de dos anys i mig de procés de negociació amb l'Ajuntament per buscar noves ubicacions als aparells.

El moviment de rebuig a l'antena de Vodafone el va iniciar l'Associació de Consumidors Actius de Cerdanyola per la Salut i el Control de les Radiofreqüències (ACAC): "La nostra lluita va començar fa tres anys quan ens van informar d'un intent d'instal·lació d'un repetidor de telefonia mòbil al barri de Serraparera. Justament, al costat d'una casa on viu una persona afectada per hipersensibilitat", explica el president de l'associació, Josep Vilches.

La llei en aquesta qüestió està a favor de Vodafone. Tal com va recordar el regidor d'Urbanisme, Ivan González, en l'Audiència Ciutadana del 26 de juliol: "Des de l'any 2014, les companyies telefòniques poden instal·lar les antenes pràcticament on vulguin, i l'Ajuntament no té capacitat de decidir on ho poden fer". Les antenes que ACAC i l'Ajuntament rebutgen són les instal·lades al carrer Pompeu Fabra, al Turonet, i al carrer Renaixement, a Serraparera.

Ara, un cop instal·lades les dues antenes, l'ACAC posa en qüestió el posicionament de l'Ajuntament i demana que denunciïn a Vodafone per la proximitat dels aparells a una escola bressol municipal, en el cas del Turonet, i a la casa d'una veïna afectada per hipersensibilitat, a Serraparera. "El posicionament de l'Ajuntament sempre ha estat de total rebuig a la instal·lació d'ambdues antenes", diu el regidor d'Urbanisme, qui afegeix: "No ens hem de donar per vençuts. Hem de veure si aquesta via civil, pel dany que es pot causar a la persona afectada, té algun recorregut jurídic. Políticament, l'Ajuntament ha de protegir les persones, però ha de tenir un aval jurídic".

"Demanen que es comprovi, amb la major celeritat possible, si les antenes estan funcionant per saber a què ens atenem", destaca Vilches. En resposta a aquesta demanda, l'Ajuntament s'ha compromès a fer les mesures corresponents per saber si les antenes estan funcionant.

Suport fora de Cerdanyola

L'ACAC ha mantingut reunions amb tots els partits polítics representats a l'Ajuntament de Cerdanyola i ha buscat suport fora de l'àmbit municipal. El 24 de juliol, l'Associació va informar de la situació a la diputada d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya, Marta Ribas, en la seva seu a Serraparera. Acompanyada per la regidora d'ICV-EUIA, Maria Reina, Ribas va pactar un seguit de compromisos amb l'ACAC per tal de buscar solucions al Parlament, al Congrés i a escala europea.

"Les competències són estatals, però intentarem que el Parlament reclami al Govern de la Generalitat que esgoti al màxim les seves competències en posar traves a aquest tipus d'antenes i aplicar el principi de precaució", va expressar Marta Ribas. La diputada va anunciar que el seu grup parlamentari presentaria una resolució en aquest àmbit i demanaria als seus representants al Congrés dels Diputats "que moguin fitxa". Per una altra banda, també es va comprometre a demanar suport i informació als representants al Parlament Europeu.

Tot i això, tant el sector polític com l'associació antiantenes són conscients que els tràmits burocràtics són lents i que una possible solució pot trigar a arribar. Mentrestant, l'ACAC observa amb lupa els moviments entorn de les dues antenes de Vodafone i segueix reclamant mesures per protegir de les radiofreqüències la salut dels veïns i veïnes de la zona. Un procés que, tot plegat, recorda a la lluita que Cerdanyola ja va tenir per prevenir contra els efectes de la "Uralita".