• Territori
  • La Comissió Europea resol sobre Aigües de Barcelona

La Comissió Europea resol sobre Aigües de Barcelona

La normativa europea contempla la possibilitat d'adjudicar contractes quan existeixen drets d'exclusiva

L'aigua de les ciutats de l'Estat espanyol disten molt de preu unes de les altres | iStock
L'aigua de les ciutats de l'Estat espanyol disten molt de preu unes de les altres | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
21 de Febrer de 2020
Act. 21 de Febrer de 2020

La Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha debatut aquest dijous la petició presentada per Aigua és Vida, en relació amb el procediment de constitució de la societat d'economia mixta Aigües de Barcelona, entre l'Àrea Metropolitana de Barcelona i Societat General d'Aigües de Barcelona, per a la gestió del servei del cicle integral de l'aigua en l'àrea metropolitana de Barcelona.

Els representants de Aigua és Vida, Miriam Planas i Joaquim Pérez, han al·legat que el procediment de constitució d'Aigües de Barcelona va incórrer en il·legalitats, com és l'adjudicació directa d'un contracte, sense licitació pública, a una empresa privada, i per això demanaven al Parlament Europeu que investigués aquests fets.

La representant de la Comissió Europea, Dita Collinsova, ha pres la paraula i ha explicat que el Tribunal Suprem d'Espanya, mitjançant quatre sentències, ha declarat la legalitat d'aquest procés, per la qual cosa la Comissió Europea considera que és un tema resolt. Així mateix, la representant de la Comissió Europea ha explicat que la Directives contemplen la possibilitat d'adjudicar directament contractes, entre altres motius, quan existeixen drets d'exclusiva (com és el cas de Barcelona), com hauria explicat el Tribunal Suprem. Per tot això, conclou que la Comissió Europea no durà a terme cap actuació en aquest cas.

El representant del Partit Popular Pablo Arias Echevarría ha replicat que aquest assumpte ha estat decidit per sentències del Tribunal Suprem, i que les sentències del Tribunal Suprem no es revisen en el Parlament Europeu.

La Presidenta de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat, ha manifestat que la informació de què disposa la Comissió de Peticions és que aquest assumpte ha estat decidit per quatre sentències del Tribunal Suprem. La posició de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, en tots els casos, és tancar les peticions decidides judicialment, per la qual cosa la proposta és de tancament de la petició. 

Per part seva, des de l'associació Aigua és Vida han assenyalat que la Comissió de Peticions els ha requerit informació per tal de mantenir la petició oberta i poder continuar amb el seguiment del cas. Des de les organitzacions impulsores de la petició asseguren que presentaran en breu una queixa davant la Comissió Europea per l'incompliment del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), del Tractat de la Unió Europea (TUE) i del dret de la Unió Europea en contractació pública.