• Territori
  • Setge a les cooperatives del sector carni

Setge a les cooperatives del sector carni

La pressió dels sindicats, denunciant les retallades en els drets laborals, els acomiadaments o la figura del fals autònom, està reduint el nombre d’empreses lleidatanes que realitzen aquesta pràctica

Una manifestació de treballadors del Grupo Jorge
Una manifestació de treballadors del Grupo Jorge
Lleida
28 de Febrer de 2019
Act. 28 de Febrer de 2019

Crear empreses mercantils vinculades a una cooperativa de treball associat. Aquesta és l’estratègia utilitzada fins ara per algunes companyies per desenvolupar les tasques de producció als escorxadors del sector carni. Un exemple és el Grupo Jorge, que sota el paraigua de marques com Le Porc Gourmet o Axparia, ha operat a Lleida i Vic, dos dels pols a Catalunya del sacrifici de la carn de porc.

 

Els treballadors demanen més canvis en la Llei de Cooperatives perquè no s’afavoreixi la competència deslleial, l’abaratiment dels costos laborals i els incompliments del conveni

Aquestes pràctiques s’estan reduint per l’entrada en joc de la Inspecció de Treball. L’acció de l’organisme ha provocat que les firmes donin d’alta els treballadors al règim general de la Seguretat Social, que fins ara cotitzaven com a falsos autònoms, i s’investiguin les pràctiques laborals emprades per les companyies i denunciades pels responsables sindicals. Un dels casos s’ha donat a l’escorxador que el Grupo Jorge té a Mollerussa (Pla d’Urgell). “Abans les falses cooperatives eren una moma patronal”, explica Antonio Rodríguez, secretari general de la Federació d’Indústria Construcció i Agricultura (FICA) de la UGT de les Terres de Lleida.

Abusos laborals

Rodríguez comenta que les pràctiques d’abusos laborals, com les practicades del Grupo Jorge a Mollerussa, amb jornades de més de 14 hores diàries i salaris per sota el conveni, van a la baixa. “Ara està mal vist i fa més por perquè les multes són elevades”. El representant sindical ho ha viscut en primera persona. A mitjans de gener, ell i dos treballadors més van ser acomiadats i readmesos amb l’argument que “va ser un error i la seva baixa a la Seguretat ja ha estat anul·lada”, segons el comunicat de l’empresa Axparia Trade. Tot i això, la UGT va convocar una vaga per finals de gener i principis de febrer, que va acabar desconvocant per la predisposició de l’empresa a negociar el compliment del conveni.

 

grup jorge sindicats

“Existeix el compromís d’Axparia per començar a treballar, però a l’escorxador, els empleats no perceben el mateix”. Aquest procés de negociació s’emmarca en un context d’eleccions sindicals, on en aproximadament un mes, la plantilla escollirà els seus representants. Rodríguez afegeix que “contractar falsos autònoms suposa un abús perquè tractes els treballadors com a empleats de tercer ordre”. En la majoria de casos, els contractes es realitzen a persones immigrants.

Des dels sindicats, es recorda que la pràctica permet abaratir costos laborals i per això anuncien que denunciaran tots els casos que comprovin. De moment, a les Terres de Lleida, encara tenen detectats els escorxadors de Servicarne, Avidel, alguns de la Corporació Alimentària de Guissona i Sami, ubicat a Balaguer.

Multes milionàries

La Inspecció de Treball, amb una sentència del mes de desembre de 2018, va obligar el Grupo Jorge a pagar més de 6 milions d’euros per regularitzar els 1.616 falsos autònoms que havia contractat als escorxadors de Santa Eugènia de Berga i Mollerussa. Aquest va ser el punt de partida que constatava el càstig i les multes a un model laboral considerat fraudulent.

El moviment de la Inspecció de Treball ha afavorit que algunes empreses estiguin rescindint el contracte dels treballadors i donant-los d’alta fora de Catalunya. Per aquest motiu, els sindicats demanen més canvis en la Llei de Cooperatives, que evitin la competència deslleial, l’abaratiment de costos laborals i els incompliments del conveni. A hores d’ara, els empleats han passat a tenir les mateixes condicions laborals que la resta de companys. A més, els seus representants estudien portar els casos davant la Fiscalia per si s’han produït delictes socials.

Per revertir aquesta situació, Antonio Rodríguez recorda que en algunes empreses, com el cas d’Argal a Miralcamp (Pla d’Urgell), són els mateixos cooperativistes qui ha muntat les companyies.

Porta a l’exportació

La posada en marxa d’una Unitat de Certificacions d’Exportacions, constituïda recentment, ajudarà aviat a les empreses càrnies lleidatanes a vendre els seus productes a l’exterior. El president d’Edullesa, la duana de Lleida, Joan Serentill, anuncia que “en poques setmanes posaren en marxa la unitat veterinària”. L’àrea de Certificacions permetrà a les companyies realitzar els tràmits per exportar animals vius, productes d’origen animal pel consum humà i per l’alimentació animal.

El sector ramader, que a Lleida mou un volum de negoci de 3.000 milions d’euros anuals, està vivint un canvi de model en els processos de contractació. Tal com assegura el treballador d’un escorxador, “abans denunciaves i no et feien cas, ara, les empreses tenen por i estan obligades a pagar sinó segueixen les regles laborals”.