• Territori
  • La dependència entre esport i economia centra el Sant Cugat Tribuna Empresarial

La dependència entre esport i economia centra el Sant Cugat Tribuna Empresarial

Els experts destaquen la gran quantitat de recursos econòmics que mouen els aficionats o consumidors de competicions esportives

Moment del debat al Sant Cugat Tribuna Empresarial | Artur Ribera
Moment del debat al Sant Cugat Tribuna Empresarial | Artur Ribera
Cinta Caballé i Curto
Sant Cugat del Valllès
06 de Juliol de 2018

El CAR de Sant Cugat del Vallès ha acollit aquest dijous, 5 de juliol, una nova edició del Sant Cugat Tribuna Empresarial, aquest cop destinat a analitzar l'impacte de l'esport en l'economia. Un acte organitzat per l'Associació Sant Cugat Empresarial, amb el suport de l'Ajuntament mitjançant la Fundació Sant Cugat Actiu, que ha comptat amb el debat entre Manel Arroyo, director general de Dorna Sports i Vicepresident del FC Barcelona; Albert Eljarrat, CEO de la casa d'apostes esportives Sportium; i Pilar Calvo, periodista i consultora especialitzada en els eSports de l'empresa Oppshunter.

 

Un acte conduït pel periodista de RAC1, Jofre Llombart que ha començat després de la benvinguda per part del president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, i el secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard M. Figueras.

Un debat que ha començat plantejant la hipòtesi de si hi ha aficionats a l'esport o consumidors d'esports. Manel Arroyo ha defensat que "primer hem de ser apassionats de l'esport", tot i admetre que "hi ha un consum que genera uns recursos que fan possible l'activitat dels esportistes". Una activitat econòmica al voltant de l'esport que inclou les cases d'apostes esportives. "El negoci es basa en els resultats esportius", ha destacat Albert Eljarrat, apuntant que "és un sector que inverteix món en l'esport, jugant amb l'avantatge que hi ha una gran afinitat del públic objectiu amb l'audiència, convertint-lo en un dels actors principals".

 

L'acte s'ha celebrat al CAR

L'acte s'ha celebrat al CAR | Artur Ribera

Un món, el de l'activitat econòmica al voltant de l'activitat esportiva, que genera una dependència mútua, tal com s'ha desprès del debat. En aquest sentit, Pilar Calvo ha explicat la seva experiència amb l'eclosió del futbol a la Xina. "Ha quedat molt clar que el futbol depenia de l'empenta del govern xinès". D'aquesta manera, ha detallat com l'aposta del govern per aquest esport va fomentar la implicació de les empreses en fomentar-lo, arribant a ser assignatura obligatòria a les escoles. Un boom que va tenir la seva caiguda posteriorment en sorgir casos de corrupció, fet que va propiciar que es limitessin certs aspectes, com l'import a pagar per un fitxatge.

Un risc, el de la sobredimensió, que els diferents ponents han posat sobre la taula. "Estem en situació complexa per les fitxes i increments de salaris dels jugadors. És un tema que potser hauríem de copiar dels EUA, posant sostre salarial, pel risc que assumeixen els clubs", ha apuntat Arroyo. En el mateix sentit s'ha pronunciat Eljarrat, admetent que és "una espiral difícil d'aturar i que no tenim interès en què s'aturi", en relació a la compra de drets per emissió dels esports, per exemple, destacant que l'única manera de fer-ho per evitar aquesta bombolla seria "posar un sostre".

Un negoci que també arriba a les xarxes socials. D'aquesta manera s'ha analitzat el canvi d'hàbits en el consum esportiu, remarcant el fet que Internet ha canviat aquests hàbits de consum. En aquest sentit, han destacat la tendència a què esdevingui una espècie de Netflix de les sèries de televisió. "La televisió en obert no genera prou recursos per pagar el que l'esport professional necessita", ha afegit Arroyo.

El debat també ha tractat el tema de les regulacions en altres aspectes més enllà de l'estrictament esportiu, com les apostes o els eSports, presents al debat. "Les apostes moltes vegades surten a notícies per fraus i corrupció, perquè corruptes delinqüents intenten aprofitar-se. Això a casa nostra seria pràcticament impossible, o deixaria rastre i es podria perseguir", ha defensat Eljarrat mostrant-se favorable a la regulació. "La corrupció en l'esport, igual que el dòping, és una de les grans xacres que s'han d'erradicar", ha afegit. Una regulació que també es fa necessària en el món dels eSports. "Hi ha països que van més avançats en aquest aspecte; aquí s'està treballant perquè n'hi hagi, perquè la necessitem, per protecció dels clubs, dels jugadors, i de tot l'ecosistema", ha reivindicat Calvo.

El públic també ha intervingut en el debat, plantejant preguntes als ponents. En aquest sentit, s'ha debatut sobre el fet que un model esportiu basat en l'economia pot no aportar bons valors als infants. Els tres ponents han coincidit a destacar en el fet que "hem de vetllar perquè sigui pur esport", com ha apuntat Arroyo, mentre que Eljarrat deixava clar que "o aconseguim que l'esport mantingui els seus valors o morirà", ja que "les marques es vinculen a l'esport pels valors que representa; si deixen de fer-ho, deixaran d'apostar-hi econòmicament".

Igualment s'ha demanat per la incidència de l'esport femení, i els motius pels quals no és motor econòmic. En aquest camp han remarcat que "cal reeducar la societat, des de l'escola, perquè no sigui així; cal una aposta decidida dels clubs, dels mitjans de comunicació i de la societat en general en aquest sentit", ha remarcat Calvo.

Eloi Rovira, regidor d'Esports i Joventut a l'Ajuntament de Sant Cugat ha tancat l'acte fent valdre la importància del món empresarial i de l'esport a la ciutat, així com la vinculació del CAR amb el municipi. L'acte ha seguit amb un sopar