Els municipis i les ciutats s’han convertit en els motors del canvi per assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que fixa l’Agenda 2030 de Nacions Unides: 17 fites que els líders mundials van adoptar fa 4 anys per protegir el planeta, erradicar la pobresa i lluitar contra la desigualtat. En definitiva, per garantir les millors condicions de vida possibles per la ciutadania, visqui on visqui i vingui d’on vingui. Com a administració de suport i acompanyament al món local, la Diputació de Barcelona referma l’aposta per la implantació de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, potenciant el treball en xarxa amb els 311 municipis de la província de Barcelona.
La lluita i l’adaptació al canvi climàtic són part fonamental de l’estratègia, que es concreta en programes com la construcció de calderes de biomassa i la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum als edificis municipals d’arreu del territori, entre moltes altres. I és que les accions de la Diputació de Barcelona en clau ODS traspassen el clima i impregnen el pla de govern de la corporació com a administració de suport fonamental als ajuntaments, en particular, i als governs locals en general.
És des d’aquest punt de vista que, si ens fixem en les polítiques de desenvolupament econòmic de la Diputació, trobem una àmplia xarxa de suport a empreses i treballadors; en línia amb el creixement igualitari i el treball digne per a tothom que marca el vuitè ODS de l’Agenda 2030: promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball decent per a tothom. És aquí on encaixen programes com els Serveis Locals d’Ocupació, que el 2018 van facilitar prop de 40.000 insercions laborals a tota la província de Barcelona.
En clau social, la Diputació continua treballant per liderar el suport als ajuntaments en la lluita contra la violència masclista i, per extensió, en l’assoliment del cinquè ODS per la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i les nenes. A la tasca de les últimes dècades, i davant la complexitat del fenomen, els últims anys s’han incorporat nous recursos en el programa d’erradicació contra les violències masclistes, oferint un nou suport psicològic a les dones i als seus fills i filles, així com eines per a la intervenció davant les violències sexuals en els espais d’oci.
Tres exemples – acció climàtica, creixement igualitari i lluita contra la violència masclista- del triple repte que, per la Diputació representa l’Agenda 2030: comunicar i sensibilitzar sobre els ODS, reforçar la capacitat dels municipis de la província i, també, fomentar la incidència política de totes les accions implantades.