La Denominació d'Origen de l'Alt Empordà ha començat la verema de les seves vinyes en un any en què preveuen que el raïm tingui una "qualitat excepcional". Així ho ha assegurat el president de la Comissió de Promoció del Consell Regulador de la DO Empordà, Toni Roig, qui també ha afirmat que es recollirà més raïm que l'habitual. De tota manera, Roig ha recordat que "la verema és molt llarga" i caldrà estar pendents del temps que farà durant tot el setembre i la primera meitat d'octubre.
Tot i així, el president de la Comissió de Promoció ha destacat que "la pluja abundant de la primavera i puntual durant l'estiu" ha portat a aquest raïm "per sobre de la mitjana" que ajudarà a tenir uns vins amb "més aromes i gustos més intensos", ja que les vinyes no han patit estrès per la manca d'aigua. Així, la previsió és que es superin els 60.000 hectolitres anuals que recullen els cellers de la DO.
Pel que fa al tipus de raïm, Roig calcula que serà d'una mida petit, fet que comporta la "concentració de gustos i aromes" que acabaran desenvolupant en "vins més estructurats". A més, el raïm compta amb un "perfecte estat de salut". Per tot això, el president de la Comissió de Promoció ha assegurat que la verema d'aquest any donarà un raïm "de qualitat excepcional".
Aquesta qualitat es deu a "la pluja abundant de principis de primavera i els ruixats puntuals durant l'estiu". Les onades de calor dels darrers mesos han tingut una afectació mínima a les vinyes de l'Empordà i la majoria de plantes de la denominació no han patit estrès hídric -manca d’aigua-. I les intermitents pluges dels mesos de juliol i d’agost han facilitat una maduració esglaonada i tranquil·la del raïm.
Però ara cal veure si la meteorologia no ho espatlla tot. Els vinicultors estan a l'expectativa del temps que farà durant el setembre -que és quan es recull la major part del raïm- i la primera meitat de l'octubre.
Toni Roig ha remarcat que durant la verema, les tempestes "són un risc" perquè amb una pedregada es pot emportar bona part dels penjolls de raïm. A més, un excés de pluja tampoc és bo, perquè "poden haver-hi humitats que fan podrir part de la collita". Tot i així, els productors de la DO Empordà estan satisfets per les perspectives dels propers dies, ja que el front de pluges previst "anirà acompanyat de vent" i a l'Empordà "va bé" perquè es minimitza el risc de pluja a causa de les fortes tramuntanades que hi ha.
Varietats autòctones, les majoritàries
El lledoner -nom local que rep la garnatxa- és la varietat més majoritària a l'Empordà i representa una tercera part de la vinya empordanesa amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Destaca especialment la garnatxa negra amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61. Les carinyenes -nom local que reben les carinyenes- són l'altra varietat més representativa de l'Empordà, amb 402 hectàrees, és a dir, el 22% de total.
La denominació empordanesa pot presumir d'una riquesa de varietats exclusiva, ja que és una zona vinícola que produeix totes les varietats de lledoners i carinyenes.
Avui en dia, les varietats autòctones representen prop del 65% de totes les vinyes de la denominació d'origen. El percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l'aposta decidida dels viticultors empordanesos pel lledoner, la carinyena, el macabeu o el moscatell.
Sis milions d'ampolles venudes a l'any
La Denominació d'Origen Empordà ven anualment prop de 6 milions d'ampolles. Concretament el 2018 es van vendre un total de 5.939.296 ampolles a tot el món, una xifra que representa un increment del 6% respecte a l'any anterior amb un augment especialment significatiu a Catalunya, amb un 9%.