• Territori
  • Economia circular per superar la crisi del coronavirus a l'Anoia

Economia circular per superar la crisi del coronavirus a l'Anoia

Neix una eina digital per ajudar a les empreses a plantejar estratègies més sostenibles

Els accessos a Igualada, una de les ciutats de l'Anoia més afectada pel coronavirus | ACN
Els accessos a Igualada, una de les ciutats de l'Anoia més afectada pel coronavirus | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
30 de Juny de 2020

L'Anoia vol utilitzar l'economia circular per sortir de la crisi del coronavirus. En una de les comarques més afectades per la covid-19 -i l'única que es va aïllar de la resta del territori-, ha nascut una iniciativa per ajudar a les empreses a plantejar estratègies més sostenibles a l'hora que recuperin l'activitat anterior a la pandèmia. El projecte, impulsat per la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA) i amb la col·laboració de l'Associació Empresarial del Polígon Industrial Les Comes (AEPIC), consta d'una pàgina web d'economia circular i mercat d'intercanvi.  

 

L'objectiu és crear un marketplace per donar una segona vida útil a materials i productes per tal que no es converteixin en rebuig. Així, la plataforma facilitarà el contacte entre empreses, entitats i particulars per reaprofitar els recursos. Hi haurà disponibles material d'oficina, mobiliari, decoració, llibres, terminals, informàtica i electrònica i material industrial, entre d'altres.  

Només les empreses podran oferir productes a través de la web, però particulars i organitzacions podran sol·licitar-los. "No hi ha cap contraprestació econòmica pels productes, i com a comprovant de la transacció del producte o material, l’empresa oferent elaborarà un albarà d’entrega. Els articles que s’ofereixin en el mercat d’intercanvi han d’estar en bon estat de conservació i tenir una qualitat mínima”, ha especificat Joan Mateu, el president de l'AEPIC.

 

Aquesta eina, preveu recollir la informació a l'abast de les empreses per fer-los la transició cap a un nou model econòmic més fàcil i proper, segons ha anunciat la UEA a través d'un comunicat. És una iniciativa que ha volgut veure en la recuperació econòmica postcovid una oportunitat per al teixit empresarial. Així, les noves estratègies que proposa el portal web tenen vocació de disminuir l'impacte de les empreses en l'entorn i de contribuir a la sostenibilitat del territori.  

“Ens trobem en una situació que si bé es comença a normalitzar, es deu a una excepcionalitat molt important. Tots aquests mesos que hem viscut, i seguim convivint, amb la situació d’alerta pel coronavirus, ens porta a fer un canvi a nivell de mentalitat i d’empresa: han guanyat pes i rellevància uns valors que fins ara no tenien tant de ressò, la implicació social i mediambiental, el bé comú, la seguretat... Aquesta pandèmia ha remogut una part de nosaltres, a nivell personal i a nivell empresarial, també. Ha crescut una consciència que ja existia, però que s’ha fet encara més forta”, ha explicat la gerent i secretària general de la patronal anoienca, Paula Arias.