• Territori
  • El calçot de Valls, el rei de Mercabarna

El calçot de Valls, el rei de Mercabarna

El mercat majorista preveu distribuir un total de 12 milions de calçots aquesta temporada

Comença la temporada de calçots
Comença la temporada de calçots
ACN
18 de Febrer de 2015
Act. 18 de Febrer de 2015
Els majoristes de Mercabarna preveuen millorar lleugerament les xifres de la temporada de calçots de l'any passat i esperen vendre uns 12 milions d'unitats, un 5% més del que es va comercialitzar l'any anterior. Pràcticament tots seran producte de proximitat, provinent especialment de les comarques de Tarragona i l'àrea del Baix Llobregat.

En aquest sentit, des del mercat majorista es calcula que vendran un 60% del total de la producció certificada del calçot de Valls. Un altre dels orígens en alça són les terres de Lleida, tot i que encara n'arriba poca quantitat. La temporada es va encetar el mes de novembre, però el moment àlgid arriba ara, entre finals de gener i febrer i fins a Setmana Santa.

Optimisme davant la nova temporada
El Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna presenta ja la imatge pròpia de la plena temporada de calçots, i és especialment els dijous i els divendres quan el moviment de feixos de calçots és més abundant. Els majoristes són optimistes davant la nova temporada i preveuen incrementar lleugerament l'activitat davant una moda consolidada arreu.

Segons els mateixos majoristes de Mercabarna, la moda gastronòmica de la calçotada ha plantat cara a la crisi, tot modificant els hàbits de consum. "Ara ja és habitual celebrar les calçotades a casa. En canvi, no massa temps enrere era una festa gastronòmica molt orientada als restaurants", han assegurat. En els darrers 10 anys, la venda s'ha incrementat en un 50%.

Pel que fa a l'origen, les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, que integren la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del calçot certificat, representen un dels dos grans punts de recepció de calçots. Els cultivadors calculen que al voltant del 60% de la producció total del producte certificat de Valls es vengui al Mercabarna.

Les comarques de Barcelona, especialment el Baix Llobregat, conformen l'altre gran origen dels calçots. Tot i que no estan subjectes a estàndards de qualitat, aquesta zona compta ja amb una notable trajectòria en el conreu d'aquesta ceba i els cultius destaquen per la seva qualitat. El calçot de Lleida comença també a fer-se un espai, tot i que minoritari, al mercat.