• Territori
  • El Parc de la UdG depèn d'un xec de 5 milions d'euros de la Generalitat

El Parc de la UdG depèn d'un xec de 5 milions d'euros de la Generalitat

L'Estat només perdonarà part del deute del complex si els diners s'aporten en efectiu davant de notari

Vista aèria de la Universitat de Girona
Vista aèria de la Universitat de Girona
ACN
29 de Març de 2017
Act. 30 de Març de 2017
La salvació del Parc Científic i Tecnològic de la UdG està pendent d'un xec de 5 milions d'euros de la Generalitat. Aquest és el panorama que ha explicat el rector i president del patronat del parc, Sergi Bonet, a poques hores de la junta de creditors del dia 30 de març.

Aquest dimarts, les parts s'havien citat per signar un acord davant de notari que desencallés la situació però, finalment, l'advocada de l'Estat no hi ha anat perquè el xec no estava a punt. El Ministeri d'Hisenda està disposat a perdonar part del deute però sempre que les aportacions de les administracions siguin en efectiu. Bonet denuncia, però, que des de la Generalitat els transmeten que és "molt complicat" tenir a punt aquest xec.

El Govern ha aprovat aquest dimarts concedir un crèdit per comprar part de l'edifici de l'ICRA però, segons Bonet, aquest acord "no té garanties jurídiques" per a l'Estat. "Si el xec no arriba abans del dijous el parc estarà en una situació molt difícil", ha denunciat.

Quan falten poques hores per a la junta de creditors –la definitiva després de tres pròrrogues- encara no s'ha arribat a cap acord per salvar el Parc de la UdG de la liquidació. Bonet ha explicat les novetats de les darreres negociacions i, especialment, ha demanat públicament a la Generalitat que compleixi amb les condicions que marca l'Estat.

El deute del parc amb l'Estat arriba als 27,6 milions d'euros. Per a la meitat del deute (13,8 milions d'euros del privilegi ordinari) ja hi ha un acord verbal: l'Estat en perdona el 45% i, la resta, el parc ho torna en deu anys. Per als 13,8 milions d'euros restants (privilegi general), però, cal signar un acord davant de notari.

L'Estat vol que tota l'aportació es faci en efectiu, és a dir, en xecs en benefici de l'Agència Tributària. Si s'arriba a aquest acord davant de notari, la junta de creditors es converteix en un pur tràmit. Si no hi ha aportacions en efectiu, però, l'Estat no està disposat a perdonar el 45% del deute del privilegi ordinari i, per tant, no hi hauria conveni. El Parc estaria, doncs, abocat a la liquidació.

Segons Bonet, aquestes condicions han estat clares des del primer moment. La universitat ja té preparats bona part dels diners per signar un acord davant de notari però calen encara 7,5 milions d'euros. El rector ha explicat que l'Estat ha transmès aquests diners a la Generalitat a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) però que, des de la secretaria d'Universitats, mantenen que és "molt complicat" transformar aquests diners en un xec.

A més, mantenen que el compromís amb el parc sempre ha estat el d'aportar 4,9 milions d'euros per a la compra del 65% de l'edifici de l'ICRA. De fet, aquest dimarts el Govern ha aprovat concedir un crèdit a 20 anys per a fer aquesta adquisició. Tanmateix, aquesta mesura no és suficient per a l'Estat que insisteix que l'única via possible és aportar un xec davant de notari.

La UdG hi posa 2,5 milions d'euros més 
Bonet ha explicat que, davant d'aquesta situació i en qüestió d'hores, la universitat ha buscat una solució. A través d'un pagament extrapressupostari, han consignat un xec de 2,5 milions d'euros per sumar-los a l'aportació de la Generalitat i, així, arribar als 7,5 milions d'euros que falten. Amb tot preparat, han demanat hora al notari. "L'advocada de l'Estat tenia l'ordre del secretari d'Estat d'Hisenda de venir a signar, però s'ha fet enrere quan ha sabut que el xec de la Generalitat no havia arribat", ha explicat el rector.

"Tot depèn de la Generalitat"
Per tant, la situació actual –tal i com l'ha descrit el rector- depèn del xec per valor de 5 milions d'euros que hauria de presentar la Generalitat. Bonet insisteix que hi ha temps fins dijous al matí (l'acord davant de notari es pot signar fins i tot abans d'anar davant del jutge) i demana al Govern que actuï. "Fa molt de temps que coneixen les condicions del ministeri", ha criticat Bonet.

A més, el rector ha retret a la Generalitat que des del 2011 estan pendents d'un pagament de més de 20 milions d'euros per al parc, compromesos per l'exconseller d'Universitats Carles Solà. Bonet lamenta que aquests diners mai van arribar.

Segons el relat de Bonet, no es pot culpar el ministeri de voler portar el parc a liquidació. "L'Estat vol arribar a un acord però sempre ha estat clar en les condicions, no podem dirigir la responsabilitat cap al ministeri perquè està complint", ha manifestat.