Les administracions i els principals agents del Vallès Occidental han signat aquest dilluns l'Acord Vallès Circular, una iniciativa pionera amb la qual es comprometen a incorporar la sostenibilitat en el desenvolupament econòmic, social i ambiental.
L'adquisició dels principis de l'economia circular té com a objectiu que la comarca sigui capdavantera en una transformació econòmica amb la qual es generi riquesa i ocupació de forma simultània a una millora del medi ambient i de la qualitat de vida. D'aquesta manera, el Vallès Occidental ha dissenyat un full de ruta per garantir un futur més sostenible, amb el compromís de desplegar fórmules creatives d'actuació que enforteixin l'economia local i comarcal.
Amb l'Acord Vallès Circular, la comarca subscriu els compromisos de la Fundació Ellen Macarthur: preservar i millorar el capital natural, controlant existències finites i equilibrant recursos renovables i no renovables; optimitzar l’ús dels recursos, allargant al màxim la vida de productes, components i materials, tant en els cicles tècnics com en els biològics; i fomentar l’eficàcia del sistema revelant i eliminant externalitats negatives.
L'acord forma part de la xarxa Vallès Circular, impulsada l'any passat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat. En formen part les principals organitzacions empresarials, els centres tecnològics, les universitats i altres institucions, com el Col·legi d'Enginyers, el Clúster del Packaging i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.
La Generalitat destaca la importància de la xarxa Vallès Circular pel gruix d'agents que implica i perquè la considera una "incubadora" de diversos projectes que es poden desplegar durant els propers anys per fomentar el desenvolupament sostenible. A nivell comarcal, a més, el Govern aplaudeix que serveix per assegurar la viabilitat econòmica, territorial i ambiental de projectes en economia circular.