
Fustes Sebastia, empresa familiar amb més de 60 anys d’història al Pallars Sobirà, ha guanyat el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2024 en la modalitat Agroindústria per l’activitat de producció sostenible de fusta amb tecnologia avançada i de proximitat. D’altra banda, en la categoria Empresa Agrària s’ha endut el primer guardó el Celler La Vinyeta de l’Alt Empordà per combinar tradició i modernitat amb un model d’explotació circular i sostenible, mentre que el primer premi en la modalitat Jove Emprenedor Innovador ha estat per Pol Collell de Distribucions Làctiques Osona per oferir productes làctics locals sostenibles i de qualitat. Els guardons reconeixen innovacions per la sostenibilitat del sector agroalimentari.
I pel que fa als finalistes, Casa Amella Bio Food ho ha estat en la categoria Agroindústria per la seva innovació amb Aquafaba Bio, una alternativa vegetal als ous obtinguda a partir de l’aigua de cocció de cigrons ecològics. D’altra banda, EI ES Im-Perfect Food, empresa dedicada a reduir el malbaratament alimentari mitjançant conserves veganes sostenibles, ha rebut l’accèssit.
En relació amb la modalitat Empresa Agrària, la cooperativa Dones Arrosseres del Delta ha quedat finalista per la seva producció d’arròs autòcton cultivat al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Per la seva banda, Raul Reyes de Jumpets Group ha estat finalista en la categoria Jove Emprenedor per la producció d’insectes mitjançant la tecnologia per a l’alimentació animal i la gestió de residus.
Els primers premis estan dotats amb 8.000 euros cadascun, mentre que els nominats amb 4.000. Convocats pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, els premis PITA posen en valor les innovacions per la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari. En aquest sentit, els guardons esdevenen un reconeixement a les empreses que apliquen noves tecnologies per optimitzar els processos de producció i incrementar la seva competitivitat, alhora que vetllen per la preservació ambiental i les bones pràctiques productives.
Premis Ruralapps
Així mateix, el departament també ha convocat l’11a edició del premi Ruralapps amb dues categories com ho són Professional i Ciència Ciutadana. Els primers guardons de les dues modalitats estan dotats amb 5.000 euros cadascun i els nominats amb 2.000.
El guanyador en la categoria professional ha estat Dynamic Scan, una eina innovadora per al mapatge del sòl i la recollida de dades en temps real, dissenyada per automatitzar maquinària agrícola. En aquest cas, la nominació ha estat per App BestDate, una aplicació web dissenyada per millorar la seguretat alimentària i reduir el malbaratament alimentari.
En relació amb la modalitat Ciutadania, el primer premi se l’ha endut NasApp, una plataforma innovadora que utilitza ciència ciutadana i intel·ligència artificial per gestionar la contaminació odorífera en temps real. La nominació ha recaigut en Smarterherds, una plataforma digital que integra noves tecnologies per optimitzar la ramaderia, la investigació i el turisme rural.
El premi Ruralapps, convocat des de l’any 2013, vol impulsar les iniciatives i eines que hi ha en el mercat de les TIC que aportin solucions tecnològiques als professionals del sector agroalimentari, forestal i del medi rural i a la ciutadania en general, que permetin millorar els processos de producció i de gestió, l’eficiència interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat.