El campus de la Mediterrània de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de Castelldefels acull el Business Incubation Centre (BIC), la primera incubadora d'empreses de l'Agència Espacial Europea (ESA per les seves sigles en anglès) d'Espanya. Les start-ups que s'instal·lin rebran assessorament i també ajudes econòmiques per poder dur a terme el seu negoci. Aquesta incubadora d'empreses del sector aeroespacial se suma a la xarxa que formen actualment set incubadores a Holanda, Anglaterra, Alemanya, Bèlgica i Itàlia, que actualment acullen unes 90 empreses i que han facilitat la creació de més de 250 start-ups tecnològiques a Europa des de 2003.
Un sector incipient i amb llarg recorregut
"La bioincubadora ja és una realitat i de fet comencen a instal·lar-s'hi les primeres empreses d'aquest sector, que confiem que es puguin assentar durant els pròxims anys en un sector incipient i amb moltes possibilitats", comenta el director de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Jordi Lahora.
L'AMB, amb una aportació de 500.000 euros, és una de les administracions i institucions compromeses amb aquest projecte, que compta també amb la col·laboració de la ESA, que aportarà un milió d'euros per a ajudes a empreses i 815.000 euros més per subvencionar la gestió i la secretaria tècnica del projecte; l'Ajuntament de Barcelona (451.000 euros), la Diputació de Barcelona (250.000 euros), el Consell Comarcal del Baix Llobregat (250.000 euros, la meitat aportats per Castelldefels, i la resta per Gavà, Viladecans, Sant Boi i el Prat); i la UPC (880.000 euros en suport cientificotècnic, infraestructures de recerca i suport a la incubació).
Atracció de noves empreses
L'alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, ha destacat que el projecte "aposta per ser un pol tecnològic de referència i col·locar Castelldefels al mapa de la innovació i el coneixement a escala mundial". Reyes, que ha subratllat la col·laboració entre el sector privat i el públic per fer realitat aquest projecte, considera que la presència de la incubadora a la ciutat pot significar un atractiu per a noves empreses que optin per instal·lar-s'hi a la localitat i una "bona mesura anticrisi per la creació de llocs de feina".
La incubadora funciona a l'edifici RDIT del campus de la UPC a Castelldefels. "El fet que l'edifici ja estigui construït permet que la instal·lació d'empreses pugui ser ràpida i sense un cost important", comenta Lahora. L'elecció d'aquest emplaçament preveu facilitar la comunicació amb altres seccions de la universitat que també desenvolupen la seva tasca en aquest sector, com ara l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya i l'Institut de Geomàtica.
Quaranta empreses fins el 2018
L'edifici RDIT ofereix una superfície total de 10.000 metres quadrats, que acolliran projectes empresarials que aprofitin les tecnologies de l'espai per desenvolupar aplicacions, serveis i productes amb usos diversos, tant industrials com per al consum diari de persones o empreses. La previsió inicial és que durant els pròxims quatre anys s'instal·lin en aquestes dependències unes 40 start-up d'àmbit internacional, amb l'horitzó de convertir-se en un pol d'atracció de talent emprenedor.
El projecte preveu que les empreses que tinguin menys de cinc anys d'activitat, relacionades amb aquest sector, es puguin instal·lar a la incubadora aeroespacial de Castelldefels, on tindran accés al coneixement tècnic de l'equip i el personal científic de l'ESA i de la UPC i, a més, comptaran amb assessorament expert i suport tècnic en matèria empresarial. Cada projecte empresarial rebrà fins a 50.000 euros cada any per desenvolupar la seva tecnologia, sempre que aconsegueixi les fites marcades. Aquests diners procediran de Capital Risc de la Caixa, que aportarà 2 milions d'euros al projecte en préstecs participatius a les empreses que ho sol·licitin.
A la incubadora, les noves empreses disposaran d'un ampli ventall de tecnologies espacials a partir de les quals desenvolupar noves aplicacions, com ara les tecnologies de navegació per satèl·lit (Galileu), observació de la Terra (Copèrnic) i comunicacions per satèl·lit.
A la recerca d'emprenedors
El període per presentar la candidatura per poder formar part de la incubadora està obert durant tot l'any. Un comitè d'experts, integrat per membres de l'ESA i representants de les entitats promotores, es reunirà de manera periòdica per seleccionar els projectes que s'instal·lin a les dependències de la incubadora.
Empreses aeroespacials aterren a Catalunya
La primera incubadora d'aquest tipus de negocis d'Europa s'instal·la al campus de la UPC a Castelldefels, amb l'objectiu de crear 40 start-ups en quatre anys
27
d'Agost
de
2014
Act.
27
d'Agost
de
2014