• Territori
  • L'ERO d'Ercros es tanca amb menys acomiadaments i possibilitat de recol·locació

L'ERO d'Ercros es tanca amb menys acomiadaments i possibilitat de recol·locació

L'empresa ofereix indemnitzacions a aquells acceptin traslladar-se a altres centres de treball i complements per aquells que ho refusin

Fàbrica d'Ercros
Fàbrica d'Ercros
ACN
Barcelona
28 de Novembre de 2017
Act. 29 de Novembre de 2017

Els comitès d'empresa d'Ercros de les plantes de Flix (Ribera d'Ebre), Vila-seca (Tarragonès) i Cardona (Bages) han signat aquest dimarts a la tarda l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que finalment afectarà 105 treballadors, 27 menys dels previstos. La companyia proposarà a tots els empleats afectats canviar de centre de treball abans de ser acomiadats. Esglaonadament, es faran propostes als treballadors per recol·locar-los en altres centres de producció. Si els convé i accepten rebran una indemnització i una prima, i si ho rebutgen cobraran un complement sobre la indemnització mínima que estableix la llei. A Flix l'ERO afecta 43 treballadors, a Vila-seca 23 i a Cardona 34 (tots els empleats actuals perquè la planta cessarà definitivament l'activitat).

 

Amb les negociacions, els comitès de treballadors han rebaixat el nombre d'afectats per l'ERO d'Ercros a la planta de Flix i del Complex de Tarragona. A la Ribera d'Ebre els empleats afectats seran finalment 43 i no 50, i a Vila-seca 23 enlloc de 48. A Cardona afecta a tots els treballadors, 34 (tres dels quals tenen previst jubilar-se). A Flix també es preveuen 22 jubilacions i la planta seguirà funcionant, al menys tres anys, amb 44 treballadors. 

Opció de treballar en un altre lloc

Ercros ha acceptat solucionar l'ERO amb un pla de recol·locacions del personal afectat. Esglaonadament es farà una proposta individual a cada treballador per reubicar-lo en altres centres de producció del grup químic. En cas d'acceptar rebran una indemnització de 33 dies per any treballat, amb un màxim de dues anualitats, i 14.000 euros de prima lineal. Si refusen la nova oferta, rebran la indemnització mínima que estableix la llei, 20 dies per any treballat per un màxim de 12 anualitats, i un complement que variarà segons la distància del lloc de treball actual i el refusat. 

 

Les condicions de l'ERO van rebre l'aval de la majoria de treballadors de Flix i Vila-seca en les assemblees que van fer dilluns al vespre, però els de Cardona les van refusar. L'expedient es presentarà aquest dijous a Inspecció de Treball i es començarà a aplicar a partir de l'11 de desembre, la data límit fixada per la Unió Europea per deixar de fabricar clor usant mercuri i passar a altres procediments de producció, l'argument que ha fet servir Ercros per fer proposar aquests acomiadaments.

Danys indirectes 

Des del comitè d'empresa de Flix han valorat positivament el pla de recol·locació que ha acceptat Ercros i que suposa una "millor" solució que la del darrer ERO, de 2013 – quan Flix va ser la planta més afectada per l'expedient d'ocupació de la companyia química, amb 61 treballadors acomiadats i 14 jubilats parcialment-.

Tanmateix, s'adverteix que la repercussió de l'ERO anirà més enllà de les 43 famílies que es veuran afectades directament. El tancament d'una part important de la planta de producció suposarà la pèrdua de feina d'altres treballadors d'empreses que ofereixen serveis i manteniment al centre d'Ercros. De fet es calcula que podria suposar la pèrdua d'una setantena de llocs de treball indirectes, amb conseqüències a tota la comarca de la Ribera d'Ebre.

D'altra banda, els treballadors celebren que es pugui mantenir l'activitat a Flix durant uns anys més per poder treballar mentrestant per trobar altres empreses del sector interessades en ubicar-se al complex químic i que puguin donar sortida a empleats que ara es veuran afectats per la situació d'Ercros.