• Territori
  • Esade Creapolis presenta un concurs de creditors amb un deute de 34 milions d'euros

Esade Creapolis presenta un concurs de creditors amb un deute de 34 milions d'euros

Creapolis va obrir portes el 2009 com el parc empresarial del campus d'Esade a Sant Cugat

El parc empresarial de Creapolis a Sant Cugat  | Cedida
El parc empresarial de Creapolis a Sant Cugat | Cedida
Bernat Bella
Periodista
24 de Març de 2022

Creapolis, el parc empresarial d'Esade a Sant Cugat, ha presentat un concurs de creditors amb un deute acumulat de 34 milions d'euros. Així ho ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar VIA Empresa. Fundat el 2009, Creapolis és un espai de 21.000 metres quadrats dedicat al lloguer d'espais per empreses, l'organització d'esdeveniments i els serveis d'innovació i emprenedoria. Es tracta d'una societat mercantil participada per Esade (82%), l'Ajuntament de Sant Cugat, Sant Cugat Empresarial i l'empresa pública de la Generalitat Avança.

 

Des de Creapolis han detallat a VIA Empresa que el principal motiu per arribar a aquesta situació insostenible és la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'anul·lar la modificació urbanística que permetia l'activitat empresarial a la zona. En el seu dia, l'Ajuntament de Sant Cugat va modificar el Pla General Metropolità per fer possible l'activitat empresarial en aquesta parcel·la, però el grup de Núñez i Navarro ho va recórrer i ara la justícia li ha donat la raó. Així, els terrenys només poden ser d'ús acadèmic. Per tant l'activitat com a universitat no es veu afectada.

Aquest fet, segons Creapolis, ha fet caure la valoració de l'edifici dels 32 als 14 milions, el que ha provocat una pèrdua comptable de 17 milions d'euros a l'exercici 2020-21. Actualment l'espai acull 47 empreses (el 80% del total), tot i que la societat assegura que no han de marxar perquè les seves llicències són vàlides. 

 

La crisi de la Covid

La fundació de Creapolis el 2009 va coincidir amb l'esclat de la crisi financera i immobiliària. Tot i això, en els primers deu anys els resultats van ser positius. Però la pandèmia del coronavirus va tenir un impacte directe i la facturació va passar de 4,3 a 3,3 milions. El 80% de l'activitat de Creapolis és el lloguer d'espai i la resta són l'organització d'esdeveniments i els serveis d'emprenedoria. Totes tres branques han patit una davallada important durant la covid.

La sentència sobre els usos dels terrenys ha estat el cop definitiu per aquest projecte. 

La negociació

En aquesta situació, Creapolis va obrir negociacions amb tres bancs. Una de les propostes d'Esade va ser adquirir l'edifici de Creapolis per 10 milions d'euros, però no va ser acceptada. L'objectiu era destinar l'espai a usos acadèmics. Així, Creapolis s'ha vist obligat a presentar concurs de creditors i serà l'administrador concursal qui acabi de resoldre tota la situació.