• Territori
  • Eufòria al delta de l'Ebre: collita de sal rècord

Eufòria al delta de l'Ebre: collita de sal rècord

L'empresa Infosa, que explota les salines de la punta de la Banya, preveu obtenir 120.000 tones

Treballs de trasllat i amuntegament de la sal recol·lectada a les salines de la Trinitat, al delta de l'Ebre | ACN
Treballs de trasllat i amuntegament de la sal recol·lectada a les salines de la Trinitat, al delta de l'Ebre | ACN
Redacción VIA Empresa | ACN
Barcelona
29 d'Agost de 2023
Act. 29 d'Agost de 2023

La collita de sal ha començat puntual aquesta setmana a la punta de la Banya, al delta de l'Ebre, amb l'expectativa d'obtenir 120.000 tones i batre el rècord històric de producció. Segons Infosa, l'empresa que explota les salines de la Trinitat, els vents secs durant l'hivern i la primavera, les pluges escasses i la calor s'han conjugat, en aquest cas, per donar lloc a un volum de sal extraordinari després de tres magres campanyes. La capa de més de 10 centímetres existent, a més, permetrà obtenir un producte amb menys material insoluble i, per tant, de major qualitat. L'empresa, que exporta dues terceres parts de la producció a França o els Estats Units, preveu incrementar la seva facturació de 15 milions euros dels últims exercicis.

Per primer cop en els últims quatre anys, Infosa preveu superar amb escreix la mitjana de producció considerada com a normal, entre les 95.000 i 100.000 tones. Fins al punt de poder fixar un nou rècord en els prop de 150 anys d'activitat a les salines de la Trinitat, a l'espai protegit de la punta de la Banya. Fa tres anys, en plena pandèmia i arran dels estralls del temporal Gloria, la campanya es va quedar al voltant de les 40.000 tones. El 2021, tot i que s'esperaven 100.000 tones d'entrada els fatídics aiguats del 3 de setembre van malmetre 25.000 tones de sal en una nit. El 2022 passat, la collita es va quedar en les 85.000 tones.

El gerent d'Infosa, Manel Salvadó, no oculta la seva satisfacció davant d'aquestes previsions de collita extraordinària. Aquest resultat, apunta, s'explica per l'abundància de vents secs -com el mestral- durant l'hivern i la primavera. "Va ser un any com els que eren típics a les Terres de l'Ebre en fa 20, amb una alternança entre ponent i tramuntana", precisa.

"Això ens ha donat una qualitat de les salmorres espectacular per començar la campanya. A l'estiu hem tingut molta calor i poca pluja i això ha ajudat", ha precisat. A diferència de la immensa majoria de conreus i del sector primari, l'escassedat de pluges és, paradoxalment, una dels factors claus per quallar una bona campanya, reconeix Salvadó.