• Territori
  • L'estratègia "més clara" per a la capitalitat de Barcelona

L'estratègia "més clara" per a la capitalitat de Barcelona

L'Ajuntament de la capital catalana invertirà 10 milions d’euros en fons de capital risc amb l’objectiu de multiplicar la inversió en projectes emprenedors

Barcelona es posa les piles pel dia després de la pandèmia | iStock
Barcelona es posa les piles pel dia després de la pandèmia | iStock
Barcelona
16 de Novembre de 2020
Act. 16 de Novembre de 2020

Barcelona ja pensa en el dia després de la crisi provocada per la covid-19 i ho fa amb una estratègia clara: desplegant mesures per al moment en què "el semàfor es posi en verd i la ciutat pugui arrencar a córrer una competició com la de l’economia digital". Clar i català, el tinent d'alcalde i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha anunciat en una nova roda de premsa en format híbrid que el consistori posa en marxa el fons Barcelona Accelera, una iniciativa a través de la qual l'Ajuntament invertirà 10 milions d'euros en fons de capital risc en els propers 10 anys i amb l'objectiu de multiplicar la inversió en projectes emprenedors. "Cal inversió i recursos perquè, quan l’economia es torni a posar en marxa, aquestes startups es converteixin en mitjanes empreses que generin riquesa per a la ciutat", ha asseverat Collboni. Administracions emprenedores al servei de les persones emprenedores i, en definitiva, al servei de la societat i d'un futur garantit que ens faci volar en la senda de la recuperació econòmica.

 

L'Ajuntament i Barcelona Activa saben bé quin és el camí a seguir i aquesta és, justament, "una de les estratègies més clares per a la capitalitat de Barcelona". D'aquesta manera, el camí ha de fer via, precisament, cap a la "generació de talent digital a la ciutat", la consolidació d'un "ecosistema d'empreses i startups sòlides i potents" i cap a la generació de recursos que permetin "afavorir el creixement" tant de les empreses de nova creació com de les pimes, sobretot d'aquelles que es focalitzen en l'economia digital, l'economia verda, l'economia blava, la 4.0, la salut, l'alimentació i l'esport, entre d'altres. Uns sectors que, recorda Collboni, poden ratificar Barcelona com a "referent internacional", que permeti "fer-nos sortir guanyadors d'aquesta crisi que patim" generant més inversió per "accelerar el creixement".

Precisament per això, el consistori barceloní ha volgut deixar ben clar que "les administracions també podem ser emprenedores i prendre risc en favor del teixit econòmic digital de la ciutat" i, en aquesta ocasió, ho han fet amb la creació d'aquest nou fons. Un fons que pretén animar l'ecosistema amb un missatge de força, ànims i valentia: "Creixeu i arrisqueu-vos, perquè hi haurà una part de l’àmbit públic que farà el mateix". La inversió que durà a terme l'Ajuntament té com a finalitat "obtenir un retorn" en els propers anys, un retorn que en aquests moments preveuen que multipliqui per tres la inversió -fins als 30 milions d'euros- i, per tant, això significa que el fons "va a capítol buit", és a dir, que "no és una despesa gastada".

 

Felix Ortega i Jaume Collboni durant la presentació del fons Barcelona Accelera

Felix Ortega i Jaume Collboni durant la presentació del fons Barcelona Accelera

Aquest fons tindrà una vigència de 10 anys prorrogable dos anys més, com ha explicat el director general de Barcelona Activa, Felix Ortega, que ha posat damunt la taula que "l'Ajuntament no serà mai l’inversor principal", sinó que, ha aclarit, "som inversors minoritaris". Els 10 milions d'euros aniran a parar a sis fons de capital risc que s'hauran de presentar a partir d'aquest dimarts 17 de novembre a la convocatòria que publicarà el consistori per poder estar entre un dels seleccionats. El fons amb més puntuació rebrà 3 milions d'euros, els dos fons que el segueixin, 2 milions d'euros cada un i, finalment, els tres fons restants rebran 1 milió d'euros per cap. 

Revalidar la ciutat com a referent mundial...

"Volem que hi hagi més Social Point". El tinent d'alcalde ha recordat que l'Ajuntament va participar fa 11 anys en el fons Nauta III, que va aconseguir que la llavors startup de desenvolupament de jocs i aplicacions mòbils elevés a 18,2 vegades la inversió inicial que s'havia fet. Llavors, al 2009, també vivíem immersos en una crisi i l'atur s'havia elevat pels núvols, però empreses com aquesta van ser protagonistes en la recuperació econòmica ja que van generar noves oportunitats de negoci i, per tant, nous llocs de feina. I és que, gràcies a Social Point, Barcelona va escalar en els rànquings mundials de ciutats líders en aplicacions mòbils i això només va ser el principi de tot el que encara està per venir.

Collboni: "Cal inversió i recursos perquè, quan l’economia es torni a posar en marxa, aquestes startups es converteixin en mitjanes empreses que generin riquesa per a la ciutat"

Aquesta vegada, l'aposta de l'Ajuntament va per un altre camí, però sempre amb el mateix objectiu. Si amb Nauta III i Barcelona Emprèn la finalitat era potenciar el capital de les startups barcelonines, ara l'aposta per als fons de capital risc "és clau" per reanimar l'economia en l'univers digital i emprenedor. De fet, la capital catalana ja està en el top 5 de les ciutats europees més innovadores i emprenedores i, remarquen, "accions com aquestes són molt necessàries perquè l’estructura financera d’aquestes companyies és més sensible en contextos com el de l’actual pandèmia".

Dit això, el consistori reitera que aquesta inversió "no és despesa de l'Ajuntament" perquè, insisteix Collboni, el repte és "buscar l'incentiu de la inversió privada" i, per tant, aquesta és una inversió que "ha de tenir un retorn al costat dels fons d’inversió privats i amb la intenció de no superar el 10% de la inversió dels fons". "Volem invertir o ajudar a invertir a aquells que saben de primera mà quines són les startups amb més oportunitat de creixement", assenyala el també president de Barcelona Activa, que ha tornat a posar de relleu que aquesta és una iniciativa de col·laboració público-privada, que té per objectiu "apostar per aquells que aposten". Així doncs, l'Ajuntament no influirà per res en la selecció d'startups, sinó que només impulsarà l'inici de noves inversions que seran decidides pels fons de capital risc que surtin seleccionats. Això sí, les empreses han de pertànyer a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

... reanimant l'economia

Ara bé, el que sí que està clar és que aquestes startups hauran de treballar en els sectors que l'Ajuntament considera estratègics com ho són l'economia digital, entre molts altres citats anteriorment. "Aquest incentiu ha de desenvolupar sectors amb potencial de creixement que reforcen les estratègies que ja vam definir, que tenen a veure amb les indústries creatives, economia digital, 4.0... sectors de valor afegit", apunta Collboni. Però la reanimació de l'economia també vindrà de la mà d'una economia basada en la igualtat i és justament per això que el consistori vol posar en valor, a més, aquelles startups que o bé estiguin fundades per dones, o bé en siguin accionistes. "Hi ha un efecte multiplicador en aquest fons i el potenciar una economia liderada per dones pot ser un element catalitzador", remarca Ortega.

Ortega: "Hi ha un efecte multiplicador en aquest fons i el potenciar una economia liderada per dones pot ser un element catalitzador"

Economia digital, indústries creatives, economia verda, indústria 4.0, salut i bio, esport i esport tech, alimentació i food tech i economia blava. Aquests són els sectors estratègics del futur més immediat i del nostre present que anem deixant enrere dia a dia. Sectors que la covid-19 ha posat encara en més valor del que ja tenien perquè, probablement, són dels pocs que han crescut durant la crisi i que, com recorda Collboni, "encara que pugui semblar mentida, hi ha una part positiva d'aquesta pandèmia". I és que "hi ha sectors de la ciutat que estan suportant aquesta situació i l’estan aprofitant des del punt de vista de creació d’ocupació, que d’altres estan destruint".

De moment, l'Ajuntament ja ha posat en marxa diverses iniciatives i ara emplaça el Govern a tenir en compte la realitat econòmica sent "clars, objectius i transparents" perquè, ara per ara, lamenta, "les mesures que s’han pres estan tenint conseqüències molt dures sobre l’economia que ens preocupen moltíssim". Perquè el que està clar ara mateix és que són les administracions públiques qui tenen la paella pel mànec i, com deia el secretari general de Foment del Treball, Salvador Guillermo, "si ens focalitzéssim en crear ocupació, tindríem més ingressos tributaris".