• Territori
  • Deu fons d'inversió tenen 3.000 pisos de lloguer a Barcelona

Deu fons d'inversió tenen 3.000 pisos de lloguer a Barcelona

El Sindicat de Llogaters presenta una llista amb les empreses que "especulen amb el preu" dels arrendaments

El lloguer a Barcelona escala sense fre
El lloguer a Barcelona escala sense fre
Redacció VIA Empresa
Barcelona
21 de Febrer de 2018

Deu fons d'inversió tenen 3.000 pisos de lloguer a Barcelona. El Sindicat de Llogaters de Barcelona ha presentat una llista amb els noms de les empreses que "especulen amb el preu del lloguer" a la capital catalana. El sindicat considera aquestes companyies els "principals propietaris especuladors de la ciutat que posseeixen més de 3.000 immobles cadascun", i ha esmentat Optimum I & III, Palau & Manfredy, Hospital de Sant Pau i Santa Creu, Idilia Foods, Elix, MK Premium, Norvet, Vauras Investment, Lozacar i la Sociedad Anónima de Propiedad Inmobiliaria.

En la mateixa línia han destacat que "cal acabar amb el mite del petit propietari" perquè la majoria són grans empreses, per la qual cosa Ill ha demanat posar-ho damunt de la taula per conscienciar d'aquesta problemàtica social.

El Sindicat de Llogaters de Barcelona ha presentat en la mateixa roda de premsa la campanya Ens Quedem amb la intenció d'aconseguir una renovació dels lloguers a preu "just" i l'eliminació dels desnonaments invisibles, que són els augments abusius del preu del lloguer que obliguen els veïns a abandonar les seves llars, segons ha informat la portaveu del sindicat Irene Sabaté.

Sabaté ha afirmat en roda de premsa que actualment el lloguer és sinònim d'incertesa i inseguretat, i ha apuntat que el 47% del salari brut mensual d'una persona adulta a Catalunya va destinat a pagar el lloguer, "mentre que en persones menors de 35 anys és fins a un 65%".

Els catalans destinen el 47% del sou al lloguer i els menors de 35 anys el 65%

Ha retret que la legislació "afavoreix l'especulació i l'abús immobiliari, i no garanteix el dret a tenir un sostre", i que obliga la gent a canviar cada tres anys de llar i els impedeix construir una vida estable en un barri de la ciutat, la qual cosa ha titllat de violència immobiliària.

La portaveu del sindicat Marta Ill ha assegurat que la campanya "no és només de comunicació, també de seguiment de cada cas que s'acosti al sindicat a la recerca d'ajuda i suport", a la qual cosa ha afegit que treballen amb advocats que proporcionen eines d'assessorament legal i que actualment assessoren un centenar de casos.

Tres exemples de la problemàtica

Aurora Fernández, veïna del barri de Sants de Barcelona, ha compartit amb els assistents el seu cas personal i la "violència per part dels propietaris", els quals la van amenaçar després de pujar-li el lloguer i li van aplicar talls de subministrament, segons ha exposat.

El veí de Sant Joan Despí (Barcelona) Julio Jiménez ha fet una crida als polítics i ha demanat que des de l'administració "es freni aquesta especulació", i ha titllat de vergonyosa aquesta situació en ple segle XXI.

De la mateixa forma, el veí del barri de Sant Andreu de Barcelona Roger Ramírez ha animat tota la ciutadania a sumar-se a la lluita contra els desnonaments invisibles i ha recriminat als grans propietaris "estar jugant amb un dret fonamental com el dret a l'habitatge, a part de convertir-la en matèria primera per especular".