Un forner de Tona elabora una cervesa rossa amb els excedents del pa

La Panarra està elaborada amb un 36% de pa sec i es comercialitza al seu establiment i en alguna botiga del poble

David Garcia regenta des de fa vuit anys el forn de pa el Castell, a Tona (Osona) | ACN David Garcia regenta des de fa vuit anys el forn de pa el Castell, a Tona (Osona) | ACN

David Garcia regenta des de fa vuit anys el forn de pa el Castell, a Tona (Osona). Conscienciat contra el malbaratament alimentari, aquest forner ha explicat a l'ACN que sempre havia volgut "tancar el cercle". "Està la cosa molt fotuda com per anar llençant aliments, i desgraciadament se'n tiren molts i moltes tones", ha lamentat. Després de diverses proves i gràcies a la seva passió per la cervesa, La Panarra ja es comercialitza al seu forn i en alguna botiga del poble. Es tracta d'una cervesa rossa elaborada amb un 36% de pa sec, de 5,4 graus i "amb un punt final de crosta de pa". Cul inquiet de mena, ja barrina altres productes que podria elaborar amb els excedents com una cervesa negra o un licor.

Ara fa gairebé quinze anys que a David Garcia els Reis li van deixar com a regal un kit per fer cervesa a casa i, des de llavors, el seu interès per aquest món va anar creixent. Fins i tot va arribar a comprar la meitat d'una cervesera osonenca que, amb l'arribada de la covid, va haver de tancar perquè només es dedicaven a fer fires. Tot i que la seva activitat principal sempre ha estat la de forner, la feina i la passió acabarien convergint.  

Es tracta d'una cervesa rossa elaborada amb un 36% de pa sec, de 5,4 graus i "amb un punt final de crosta de pa"

Després d'haver treballat molts anys en una panificadora, el 2016 Garcia es va plantar a Tona pel seu compte agafant el relleu a un altre forner. Com s'havia fet antigament, David Garcia també intercanviava l'excedent que li quedava de pa amb algun pagès, per no haver de llençar res. Però ell continuava pensant que podia fer-hi alguna cosa més. "Si el pa està fet de blat, perquè no podem fer una birra de pa?", es preguntava. I a partir de llavors, el 2021 va començar a assentar les bases del que més tard seria La Panarra.

El forner ha explicat que va començar a investigar i va veure que al Regne Unit ja hi havia gent que estava anant per aquest camí. En el seu cas, però, les primeres proves que va fer no van sortir bé. De fet, Garcia recorda que van acabar "pel desguàs". El forner ha continuat fent proves fins que aquest 2024 ha pogut elaborar dos lots, un de 300 ampolles i un altre de 400 i alguns barrils.  

La cervesa com a sortida per gestionar l'excedent

Garcia descriu la seva cervesa com "una rossa fluixeta, gens amarga tot i ser artesana, amb un punt final de crosta de pa i aromes a préssec i fruita madura". "És molt fàcil de beure", assenyala. De moment explica que la birra té bona acceptació. Tot i això, té molt clar que si li va bé, no fabricarà més pa del compte per poder elaborar més cervesa. "Quan hi hagi excedent, farem cervesa", ha dit. "Tant de bo el dia de demà hagi d'anar a picar als forns de Tona per agafar més pa i poder fer més birra", afegeix. Però fabricar-ne expressament no ho farà.

El projecte no panarra de David Garcia, tal com li agrada anomenar-lo irònicament, no s'acaba amb la cervesa rossa. El forner ja està fent proves amb una cervesa negra, que segurament sortirà al desembre. També vol fer una cervesa estacionària amb les restes de brioixeria i les coques que elabora per Sant Joan o un licor amb pa sec.

Avui et destaquem
El més llegit