• Territori
  • Girona Fruits invertirà 1 milió d'euros en una nova línia de producció

Girona Fruits invertirà 1 milió d'euros en una nova línia de producció

La cooperativa impulsa les exportacions a l'Amèrica Llatina i a països àrabs per compensar els efectes del veto rus

En la campanya 2014, la cooperativa ha processat 24,3 tones de poma
En la campanya 2014, la cooperativa ha processat 24,3 tones de poma
ACN
13 d'Agost de 2015
Act. 13 d'Agost de 2015
La cooperativa Girona Fruits, amb seu a Bordils, invertirà 1 milió d'euros en una nova línia de producció que permetrà encaixar fins a 5 tones de poma per hora. Aquesta fruita, que s'envasarà en safates de 4 a 18 quilos, sortirà en poques hores del magatzem i es destinarà exclusivament a dos mercats: el gironí i l'internacional.

La cooperativa, que exporta el 20% de la producció, ha impulsat les vendes a l'Amèrica Llatina i a països àrabs per compensar els efectes del veto rus.

En els darrers anys, Girona Fruits s'ha centrat en processar només poma. S'ha deixat de produir préssec i la pera hi és gairebé testimonial. En el darrer exercici ha facturat 15,5 milions d'euros.

Apostar únicament per la poma
La cooperativa Girona Fruits va néixer el 1966. Sota el seu paraigües s'hi agrupen 25 productors i 610,11 hectàrees d'arbres fruiters, la majoria dels quals es troben a la comarca del Baix Empordà. Durant els darrers anys, els seus agricultors s'han centrat exclusivament en el cultiu de pomes. De fet, la cooperativa ja no processa ni préssecs ni nectarines, i la pera que hi arriba és gairebé testimonial (només n'hi ha 11,06 hectàrees).

Aquesta darrera campanya -la del 2015 encara no ha començat- la cooperativa ha processat 24,3 tones de poma. Sobretot, de les varietats Golden (38%), Granny Smith (16,8%), Gala (15,7%) i Vermella americana (13,07%). En total, al tancament de l'exercici (els comptes es quadren al juliol) Girona Fruits ha facturat 15,5 milions d'euros.

 

El gerent de la cooperativa, Josep Maria Cornell, explica que l'aposta per la poma es deu, sobretot, a motius climàtics. "La zona de Lleida, en els darrers tres o quatre anys, ha anat incrementat les hectàrees de fruita de pinyol, perquè allà els préssecs i nectarines hi creixen millor, però ha anat deixant de fer poma. Aquí, a les comarques gironines, aquest canvi s'ha donat a l'inrevés", precisa Cornell.

L'augment de la producció de pomes també s'ha traduït en inversions a la seu de Girona Fruits. Ara fa dos anys, l'empresa va aixecar un nou magatzem frigorífic. Va suposar 5 milions d'euros, va permetre augmentar la capacitat de les cambres fins a les 23.845 tones i allargar la temporada comercial de varietats com la Gala i la Granny Smith.

 

Amèrica Llatina i països àrabs

La fruita sortirà en caixes de 4 fins a 18 quilos i pràcticament no passarà per magatzem. Aquestes pomes es destinaran a cobrir la demanda del mercat de proximitat (el gironí) i també s'enviaran a exportació. La campanya passada, Girona Fruits va destinar als mercats exteriors el 20% de la producció, però el veto rus l'ha obligada a apostar per nous destins.

Segons precisa Cornell, la cooperativa no exportava en aquest mercat. Però a països com Polònia sí que ho feien, i hi arribaven a vendre fins a 870 tones de poma. Quan Rússia va tancar fronteres, aquest excedent es va derivar cap a Europa, i això els va tocar de ple. "Els preus es van enfonsar i això va obligar-nos a buscar nous destins", concreta Cornell.

Per això, la cooperativa ha intensificat l'aposta per l'Amèrica Llatina i els països àrabs. L'any passat hi va vendre més de la meitat de la poma que va exportar (a llocs com el Brasil, Colòmbia, Panamà, Hondures i els Emirats Àrabs). Ara, la cooperativa vol intensificar les vendes en destins com els emirats d'Abu Dhabi i Dubai.

Tot i el percentatge que es destina a exportació, el gruix de vendes de Girona Fruits es concentra a Catalunya i l'Estat espanyol. Aproximadament, a cada lloc s'hi envia un 40% de la producció. I dins el mercat estatal, destaquen les comunitats d'Astúries, Andalusia i Madrid.

Primera hectàrea d'una nova varietat, el 2016

A més de produir i comercialitzar poma, la cooperativa gironina també participa en el projecte 'Fruit Futur', on hi ha representats la Generalitat (a través de l'IRTA), Nufri, el Grup Actel, Fruits de Ponent i la IGP Poma de Girona. Entre els seus objectius, hi ha el d'investigar noves varietats de fruita, i dins d'aquestes, la poma.

Precisament, Girona Fruits serà l'encarregada de traslladar-ne una fins al camp. Segons explica Cornell, a finals del 2016 la cooperativa plantarà la primera hectàrea d'una nova varietat obtinguda al centre que l'IRTA té a Mas Badia, a la Tallada d'Empordà. "Es tracta d'una poma de color groguenc, com la Golden, però de característiques molt diferents: és molt més crocant i sucosa", precisa el gerent.

De totes maneres, per poder veure aquesta nova poma a les botigues encara queda temps. "S'han de fer més proves per veure si agrada al consumidor, i també s'ha de tenir en compte que, un cop es planti, es calcula que encara es trigaran uns cinc anys abans no pugui entrar en producció", conclou Cornell.