La Universitat de Girona organitzarà la sisena edició del Congrés Internacional en Ecotecnologies per al Tractament d'Aigües Residuals (EcoSTP). El centre serà l'encarregat del desenvolupament del certamen durant el juny de 2023, en col·laboració amb l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), i preveu que hi assisteixin fins a 400experts en el sector provinents de tot el món.
El congrés EcoSTP presentarà a la capital gironina les novetats en els processos de tractament, reutilització i recuperació d'aigües residuals i urbanes amb l'objectiu d'incentivar la col·laboració publicoprivada en el sector. El certamen, de fet, planteja un apropament de les tecnologies que s'hi presentin al mercat. En aquest sentit, per primera vegada, el Congrés comptarà amb una sessió adreçada a empreses emergents de base tecnològica focalitzades en el tractament d'aigües.
La iniciativa gira al voltant dels impulsors del grup de recerca en enginyeria química LEQUIA, de la ma del seu catedràtic Ignasi Rodríguez-Roda i la cap de l'Àrea de Tecnologies i Avaluació de l'ICRA, Maite Pijuan. UdG i ICRA són, en aquest sentit, dues de les institucions amb més publicacions científiques sobre el tractament d'aigües residuals a Europa.
Girona, però, esdevindrà un hub de tractament d'aigües també fora de les aules i els laboratoris de recerca. Segons Rodríguez-Roda, de fet, "la rellevància del sector de l'aigua a les comarques gironines no es limita a l'àmbit estrictament acadèmic". Tal com recorda l'organització, entitats com el Clúster Català de l'Aigua o el Consorci de la Costa Brava han desenvolupat projectes pioners i innovadors en el sector. "Al nostre territori també hi trobem empreses importants del sector de l'aigua i grups de recerca en altres universitats i centres tecnològics", conclou Maite Pijuan.