• Territori
  • Girona i l’IRTA col·laboren per la sostenibilitat agroalimentària

Girona i l’IRTA col·laboren per la sostenibilitat agroalimentària

La diputació i l’Institut engeguen un nou PECT amb l’objectiu de transformar el sector primari de la provincia en un sentit innovador

Part de les instal·lacions d'IRTA a Monells, que acolliran ISAQ | Cedida
Part de les instal·lacions d'IRTA a Monells, que acolliran ISAQ | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
13 d'Agost de 2021

La Diputació de Girona aplicarà un nou Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) per millorar la sostenibilitat "econòmica, social i ambiental" dels sistemes de producció d'aliments de la demarcació. Sota el títol Girona, Sistema AlimentariSostenible, el projecte pretén transformar el model productiu de l'alimentació de la regió mitjançant iniciatives innovadores que facin de les comarques gironines "un referent internacional".

 

Amb la col·laboració de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la diputació introduirà innovacions productives que permetin a Girona enfrontar-se a les "dificultats marcades pel canvi climàtic que amenacen la capacitat de produir els aliments necessaris" per alimentar el conjunt de la població. Segons l'institut, les alternatives existents, com la producció ecològica i de proximitat, es troben amb problemes de distribució i competència deslleial per part de les grans superfícies.

En aquest context, el nou PECT aplicarà solucions basades en tres eixos de treball: la tecnologia; la visibilització dels professionals del sector i la promoció dels aliments de proximitat. El projecte es concretarà en 10 accions amb unes 11 entitats del territori, que aniran des de l'aplicació del big data o la IA a la producció i distribució alimentària fins al foment del consum sostenible i de proximitat.

 

L'operació més destacada del PECT consistirà en la creació d'una plataforma per la Innovació Sostenible en Aliments de Qualitat (ISAQ), amb una aportació de 867.445 euros durant dos anys. La nova plataforma estarà situada a l'IRTA de Monells, amb l'objectiu de "millorar la competitivitat de les empreses alimentàries amb totes les garanties de seguretat", segons Brigitte Martinez, coordinadora de ISAQ.

Per altra banda, IRTA participarà també en l'operació de dinamització de l'ecosistema de la gastronomia FOODLAB. En aquest cas, l'Institut, en col·laboració amb entitats com la Fundación Alícia o el Foro Gastronómico, aportarà la part tecnològica i servirà com a punt de trobada d'un esdeveniment centrat en la innovació alimentària.