El Govern aprova ampliar més d’un 150% la ZEPA del delta del Llobregat

El Govern ha acordat passar del prop de mil hectàrees protegides que hi havia fins ara, a preservar-ne 2.407 hectàrees

Pistes de l'aeroport del Prat vistes des del mirador de l'Illa  | ACN Pistes de l'aeroport del Prat vistes des del mirador de l'Illa | ACN

El Consell Executiu del Govern d’aquest dimarts ha aprovat ampliar un 157% la ZEPA (Zona d’Especial Protecció de les Aus) del delta del Llobregat, eixamplar la LIC (Lloc d’Importància Comunitària) i desplegar un paquet de mesures per reforçar la protecció d’aquesta àrea del Baix Llobregat. Dos anys després de presentar la primera proposta d’ampliació de la ZEPA, el Govern ha acordat passar del prop de mil hectàrees protegides que hi havia fins ara a preservar-ne 2.407. Amb el nou dibuix, creu que “s’augmenta l’exigència i la necessitat de complir condicions” davant una nova ampliació de l’aeroport, si bé admet que l’Estat podria sobreposar-se per motius d’interès general i aleshores hauria d’aplicar compensacions protegint nous terrenys.

Amb aquesta ampliació, la ZEPA passa de les 935 hectàrees que tenia fins ara a abraçar una àrea de 2.407,12 ha, dins els termes municipals del Prat, Viladecans, Sant Boi, Gavà, Santa Coloma de Cervelló, l’Hospitalet, Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Feliu, Castelldefels  i Barcelona. En el cas de la LIC, la zona protegida passa a denominar-se Aiguamolls del Delta i creix del miler d’hectàrees preservades fins ara per ocupar una extensió de 1.556,66 ha. Des del Govern destaquen que ara queda protegit més del 56% de l’hàbitat de les depressions humides interdunars, el 47% de les dunes movents del cordó litoral i el 13% de les dunes amb pinedes de pi pinyer o de pinastre.

Mesures addicionals

A part de refer les àrees protegides, el Govern ha destacat un paquet de mesures acordades "per plantejar un nou model de gestió que no sigui només diverses línies marcades en un mapa". "Volem assegurar l’activitat agrícola i conservar la biodiversitat amb models sumatoris a través d’una gestió integral, deixant de banda el model del ciment", afegeixen des d’Acció Climàtica.

En aquest sentit, l’executiu es proposa començar abans que acabi l’any la redacció i tramitació del Pla de protecció de medi natural i del paisatge de l’espai Delta del Llobregat, un document històricament reclamat pels agents social i polítics locals. La intenció de l'executiu és obrir un procés participatiu "que reculli una reflexió global del futur de tot el delta".

El Govern aposta per crear un model de governança compartit entre la Generalitat, el món local, agrari, ambiental i comunitari

Al mateix temps, el Govern aposta per crear un model de governança compartit entre la Generalitat, el món local, agrari, ambiental i comunitari. Per exemple, planteja la possibilitat que la Generalitat pugui adquirir terrenys que ara estan en desús per destinar-los a cultius, bé sigui amb licitacions o bé amb pagament de serveis ambientals per a la producció d’aliments.

Una altra de les mesures plantejades a l’acord d’aquest dimarts és impulsar els ajuts públics i les inversions perquè els productors agraris del delta del Llobregat puguin modernitzar les infraestructures per optimitzar la producció, en paral·lel a un treball que afavoreixi la recuperació de la biodiversitat i la millora de la qualitat de les masses d’aigua.

Per últim, el Govern es marca fins a finals del 2025 per aprovar una cartografia dels espais agraris d’interès situats dins l’àmbit ZEPA per incorporar-los al mapa de sòls de Catalunya i reforçar-ne la preservació a través del Pla territorial sectorial específic del Parc Agrari del Baix Llobregat. Al mateix temps, es vol revisar el Pla de gestió i desenvolupament del mateix parc per actualitzar-lo a les activitats i condicions ambientals d’avui en dia.

Més informació
Més contractes, més afiliats i menys atur: la bona marxa de l'Hospitalet i el Baix Llobregat
L'aeroport del Prat frega els cinc milions de passatgers al maig i encadena set mesos de rècord
Avui et destaquem
El més llegit