"Barcelona competeix al món amb 5 milions d'habitants, no es pot presentar de cap altra manera". És la sentència de Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia durant la trobada de Sant Cugat Empresarial per reflexionar sobre la Gran Barcelona. En un context global on són les regions metropolitanes les que competeixen entre elles, la capital catalana ha de mirar més enllà de les seves fronteres i entendre la importància de tota la regió.
"Hem de superar l'Àrea Metropolitana dels 3 milions i anar a la regió dels 5 milions. És la dimensió que necessites per competir", ha insistit Jaume Guardiola. Una idea que ha compartit Mercè Conesa, directora de Barcelona Global: "Per tirar endavant projectes de competitivitat, necessitem incrementar la nostra escala, la magnitud i la dimensió".´En aquest sentit, ha recordat que Barcelona competeix amb conurbacions com París (12 milions d'habitants) o Madrid (6 milions).
Per això és imprescindible sumar esforços, ha emfatitzat Guardiola: "Necessitem una regió metropolitana per competir amb les grans urbs del món. Competir contra tots, també contra Madrid".
Jaume Vives: "El Vallès ens sentim com el pati del darrere"
Per aconseguir-ho, és important que tothom en sigui conscient. Tant des de Barcelona com de la resta del territori. I sovint, més enllà de la capital catalana, hi ha una sensació d'invisibilitat. Ho ha verbalitzat el president de Sant Cugat Empresarial, Jaume Vives: "El Vallès ens sentim com el pati del darrere. Es prenen moltes decisions i no se'ns té en compte. Haurien d'aplanar Collserola i veure'ns com una sola unitat".
Però el concepte de Gran Barcelona va molt més enllà del Vallès i, fins i tot, s'ha de tenir tot el país al cap. En aquest sentit, Oriol Alcoba, director general d'Indústria de la Generalitat, ha recordat que cal aprofitar tota la potencialitat del país, com el Port de Tarragona, el principal po petroquímic del sud d'Europa i una infraestructura cabdal en àmbits com l'hidrogen verd.
La Champions del talent
Una vegada assumida la necessitat d'agrupar-se com la Gran Barcelona per presentar-se al món, el següent pas és tenir clar en què es competirà. "Cal entendre què tenim de diferent que no hi hagi a un altre lloc i què podem arribar a ser", ha indicat Oriol Alcoba.
Tots tres han coincidit en una primera gran necessitat i repte, que ha resumit Mercè Conesa: "La primera competició és competir pel talent". "En la cursa cap a la competitivitat hem de triar en què volem ser excel·lents i en què volem ser els millors, en què volem estar a la Champions. I en talent hauríem d'estar a la Champions", ha afegit.
"No hi ha empresa amb qui parli que no em digui que té un problema per trobar i gestionar el talent", ha ressaltat el director general d'Indústria. I han indicat que una prioritat per fomentar aquest talent, que és imprescindible per atreure inversions i capital, és la Formació Professional.
Jaume Guardiola: "Estem davant d'una gran oportunitat"
Amb el talent com a pilar fonamental, la tasca és decidir en quins àmbits es vol liderar la Champions mundial. Per Jaume Guardiola un sector on Barcelona ja destaca és la biomedicina. Mercè Conesa ha afegit altres com el dels jocs electrònics, la manufactura avançada o el món digital. I ara és el moment de decidir i apostar fort, ja que Guardiola ha recordat que, després de la pandèmia, hi ha una tendència a la relocalització de la indústria: "Estem davant d'una gran oportunitat. Per aprofitar-la, l'hem de jugar bé".
Mercè Conesa: "O ens posem les piles o podem tenir problemes seriosos"
"Europa havia externalitzat una part de la cadena de valor. La reindustrialització la tenim sobre la taula i, en una cursa molt ràpida, hem de poder ressituar-nos", ha afirmat la directora de Barcelona Global. Una idea compartida amb Oriol Alcoba, que ha estat molt clar: "En àmbits com l'automoció o el químic estem assistint a una disrupció i competició global. O ens posem les piles ràpid o podem tenir problemes seriosos".
El Putin per Catalunya
I en el context de reindustrialització i de descarbonització, un element bàsic és l'energia. I l'energia neta i sostenible. "Si l'aposta energètica no es fa ben feta i amb força, estem perduts", ha assegurat Guardiola, recordant que Catalunya es troba a la cua en generació d'energia renovable.
I ha tirat d'ironia: "Amb els governs més sobiranistes, estem en el moment amb menys sobirania energètica de la història". "El nostre Putin era Lamban (fins ara president d'Aragó)", ha afegit.
Jaume Guardiola: "El dèficit és brutal"
Per dibuixar el què podria o hauria de ser la Gran Barcelona, Oriol Alcoba ha parlat d'una distància de 45 minuts per assistir a una reunió. I les infraestructures són bàsiques per ampliar els quilòmetres. No és el mateix 45 minuts en un tren eficient i ràpid, que 45 minuts col·lapsat a l'AP-7 o la C-58 o esperant a l'andana de Rodalies.
Pel president del Cercle d'Economia, Catalunya acumula un dèficit "brutal" i "històric" d'inversió en infraestructures. "La conurbació de la Gran Barcelona necessita recuperar aquest terreny perdut", ha finalitzat. Un terreny perdut que s'ha de recuperar per competir en aquest món globalitzat i competitiu.