Amb tristesa, l'empresària amb la qual parla VIA Empresa manté l'optimisme. Ha decidit tancar el seu centre de producció, ubicat a Igualada, perquè creu que "la salut va per davant". Comença a tenir afectats entre els seus coneguts i alguns dels seus treballadors estan als hospitals cuidant els familiars infectats. Ella ha aturat la producció perquè creu que el primer és la família, després ja veurem...
... Hi ha neguit a Igualada, explica la mateixa font. I diguem-ne que dos bàndols, qui havia decidit tancar i qui havia aguantat com podia aquests dies. Cap de les dues opcions ha estat fàcil. Ho explica Joan Regordosa, assessor en recursos humans a Igualada i qui treballa des de casa amb els seus clients, principalment empresaris de la Conca d'Òdena. "La gent està enutjada, l'ànim general és aquest. Hi ha molta pressió social, perquè hi ha qui sí que ha enviat a la gent a treballar... Les empreses que han tancat no obligades són una minoria, perquè tothom que pot està intentant mantenir l'activitat. Si mires la televisió, veus que el Govern deia que qui pugui, vagi a treballar i aquesta consigna és la que segueixen els empresaris. Qui tanca ho fa per força major o perquè creuen que és el millor, però són minoria dins dels que no estan obligats a tancar", insisteix Regordosa. Aquest dissabte la nova decisió de Pedro Sánchez, d'obligar a tancar a tothom sempre que no siguen serveis essencials, canviarà les coses.
Portes tancades per decisió pròpia
Empreses amb seu a Igualada que havien decidit tancar la producció hi ha unes quantes. Entre les tèxtils, amb rellevància en el mercat, Punto Blanco, per exemple, ha aturat la fabricació des del 17 de març "fins que les autoritats sanitàries estimen que és oportú tornar a obrir". Continuen amb la venda online però no envien les comandes per garantir la seguretat dels transportistes. De la mateixa manera ha decidit actuar Buff Original, que en la seua web confirma que els articles comprats podrien trigar fins a trenta dies en arribar als clients per aquesta excepcional situació de confinament perquè han tancat oficines, planta de producció i magatzem.
També Stikets, especialitzada en adhesius per a roba de nens, que continua treballant el canal de venda online però amb idèntica actitud. Portes tancades, feina des de casa.
Altres com MicuMicu, especialitzada en roba de nens i nadons, han aturat al 100% la producció i el seu taller de confecció treballa desinteressadament a produir mascaretes per a hospitals i farmàcies en col·laboració amb l'empresa Elements, també igualadina.
Altres fonts d'aquest mitjà reconeixen el nerviosisme dels empresaris, no han volgut donar noms, ni que la gent sàpiga si han obert o no... Traslladen el nerviosisme que existeix al sector, entre l'empresariat de la zona: necessiten respostes i només tenen preguntes.
La patronal intervé
La seua patronal, la Unió Empresarial de l'Anoia, fa dies que està denunciant la situació que viuen els treballadors confinats a la Conca d'Òdena que no poden acudir als seus llocs de treball. Fins i tot han contactat amb totes les patronals, sectors empresarials de Catalunya i Espanya i la Cambra de Comerç, demanant unitat i fer un front comú per pressionar a les autoritats competents. "Les empreses afectades pel confinament de la Conca d'Òdena s'estan veient obligades a prendre decisions molt complexes que els impliquen tancar, canviar l'activitat o transformar la seua manera de funcionar; així com, moltes d'elles es plantegen si podran sobreviure a aquesta situació excepcional o què passarà amb els seus treballadors", han recordat, de nou, en un nou comunicat.
Segons les seues xifres, a l'Anoia hi ha 3.230 empreses, el 60% de les quals es troben dins la zona de confinament –en els municipis d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena. La UEA els ha passat una enquesta, que han contestat unes 250 empreses, i els seus resultats revelen que més de la meitat (52%) han optat pel teletreball i 115 companyies ja han presentat un ERTO (el 48% ); a més de prendre decisions sobre les vacances dels treballadors, la reducció temporal de la plantilla o treballar parcialment i a porta tancada. "Aquí a Igualada s'ha abaixat el ritme, hi ha qui treballa el 20%, el 30%, ja sabem que després és la manera d'escampar més ràpidament..., anota Regordosa.
La reacció dels empresaris
El que és cert és que des que l'Estat d'alarma ha entrat en vigor, han sigut constants els missatges empresarials sobre la idoneïtat o no d'aturar-ho tot. Ara, amb la decisió a punt d'aprovar-se aquest diumenge, dels primers en pronunciar-se ha estat la Cecot, que opina que tot i que arriba quinze dies tard, la mesura que s'aprova aquest diumenge en el Consell de Ministres extraordinari "traurà pressió a les empreses, alliberarà recursos de l’Estat i reduirà el deute públic".
En absència d'un comunicat oficial de la CEOE a hores d'ara, el seu missatge fins al moment havia estat d'insistència en què el confinament total no era la millor decisió. Aquest diumenge, en un article enviat als mitjans de comunicació, el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha declarat que "amb una aturada completa, el shock sobre l'activitat de l'economia serà total i comportarà una notable destrucció de llocs de treball, el que ara pretenem evitar amb els ERTOs per força major". També des de Foment del Treball s'havia insistit en què el confinament total no és una mesura proporcionada en l'actual situació de crisi sanitària, assegurant que podia ser "contraproduent des d'aquestes dues perspectives", però en els moment d'escriure aquestes línies no s'ha pronunciat sobre la última decisió. Els sindicats majoritaris CCOO i UGT, per la seua part, sí que han aplaudit la decisió.
En una setmana nova que arrenca complicada, mirem de nou a Igualada, on han estat els primers a experimentar la pressió del confinament i on, fins a aquest divendres, les fonts de VIA Empresa apunten que els polígons continuen en marxa. No com abans, però s'hi ha treballat. El missatge ara es queda't a casa. Veurem com marxa tot.