• Territori
  • Impremta Fregola, més d'un segle sobrevivint amb el paper

Impremta Fregola, més d'un segle sobrevivint amb el paper

L'establiment, que va néixer el 1912, s'ha especialitzat en la impressió de revistes per fer front als canvis tecnològics

L'Ignasi Fregola és un ferm defensor del paper
L'Ignasi Fregola és un ferm defensor del paper
David Rodríguez
15 d'Agost de 2016
Fa dos anys va tancar les seves portes la llibreria Fregola, la més antiga de Lleida, especialitzada en la venda d'objectes vinculats al patrimoni cultural de la ciutat i a les imatges religioses. Les estampes per a bateigs, comunions i casaments eren un dels seus àmbits essencials. De caràcter familiar, ubicada a la Plaça de la Sal, va iniciar la seva activitat el 1912. Conjuntament amb l'establiment centenari, la tercera generació dels Fregola va anar desenvolupant un negoci al voltant de la impressió. Avui l'esperit de la botiga es manté gràcies a l'Ignasi Fregola.

Situada al carrer Vila Antònia, la impressió de revistes de paper és l'eix sobre el qual se sosté la tradició familiar. El seu propietari admet els canvis que ha patit el sector de les arts gràfiques, però desmunta alguns mites: "L'aparició d'Internet genera més consum de paper, però aquest acaba en poques mans". Vinculat tota la vida a aquest món, Fregola defensa l'ofici d'impressor, que "s'està perdent perquè l'exigència se centra en la rapidesa i la concentració de l'oferta i no ens deixa espai als petits".

Internet no ha matat a la impremta
La crisi ha avançat el canvi tecnològic. Aquesta realitat li serveix a Fregola per explicar que "ara s'editen més llibres que mai" i que "el paper com a producte diferenciat mai morirà". Tot i això, la realitat és que l'actual model econòmic ofega la professionalitat d'un ofici clàssic. El propietari de la impremta avança que "tornarà a haver-hi un rebrot del món editorial estàndard, però la nostra generació ja no el veurà". Mentrestant, per reivindicar aquesta forma de fer, es pregunta per què el llibre electrònic no s'ha consolidat.

En un context de saturació d'informació, Fregola augura que els sistemes d'impressió massius, basats en el baix cos i la immediatesa, moriran d'èxit. En aquell moment, serà quan els impressors de tota la vida podran tornar a jugar les seves cartes. "Centrar el negoci només en la impressió no resulta rendible. Per això, cal oferir un servei integral de disseny i web personalitzat i pròxim", assenyala. D'aquesta filosofia sorgeix un dels últims projectes de la Impremta Fregola, la impressió dels programes de les fires i les Festes Majors de Lleida.

Com adaptar-se als temps?
Fregola fa un paral·lelisme entre els canvis d'orientació que va haver de fer la llibreria dels seus pares i els seus avis amb els quals està obligat a realitzar ell. "El meu padrí va comprar fa uns 100 anys unes màquines, que encara conservem, amb les quals imprimíem les estampetes", recorda. Amb el pas del temps i de la pèrdua de la mentalitat religiosa a la societat, la llibreria es va adaptar, venent llibres, objectes de papereria, records de Lleida o sent la distribuïdora de la casa Olivetti.



Avui dia, per mantenir el seu paper, Fregola reconeix que no serveix només imprimir llibres, revistes o fulletons. "El nostre valor afegit és la proximitat, ja que coneixem les persones amb les quals treballem. I això ens permet oferir un servei integral i personalitzat", afirma. Col·legis professionals, administracions i empreses són alguns dels nous clients de Fregola. Encara que la impressió segueix sent el centre, Ignasi Fregola recorda una frase que guia la seva trajectòria professional i vital: "Imprimir sempre serà bo, però només amb això no es podrà viure".