Intranetum, prou carpetes

Una start-up catalana dissenya una eina que millora la recerca de documents a les empreses

Eduald Camprubí i Ramon Navarro lideren Intranetum
Eduald Camprubí i Ramon Navarro lideren Intranetum
Aiats Agustí
14 d'Abril de 2016
Act. 15 d'Abril de 2016
Quines similituds hi ha entre un arxivador ple d'arxius organitzats amb un sistema alfanumèric i les carpetes de dins d'un ordinador o un servidor? Moltes, potser fins i tot masses: es triga temps a trobar un arxiu si no se sap on és. Aquesta és l'opinió dels fundadors d'Intranetum, una start-up catalana que ha dissenyat una eina informàtica que ajuda les empreses a millorar els sistemes de localització d'arxius i documents usant intel·ligència artificial.

El problema són les carpetes
Intranetum utilitza un sistema informàtic per classificar automàticament la informació de les empreses i és capaç de fer recomanacions als treballadors que vulguin desar un document, explica el cofundador d'aquesta empresa, Eudald Camprubí. L'emprenedor considera que els treballadors de les empreses perden molt temps i esforç en la cerca de documents o a refer-los quan no els troben. "Ens preguntem per l'on i ens hauríem de preguntar pel què", assegura. Segons diu, els patrons de recerca dels ordinadors encara reprodueixen el sistema dels antics fitxers analògics del segle XX: "Les carpetes mimetitzen la manera com guardàvem la informació fa segles, els arxius són la versió antiga i les carpetes són la versió moderna".

Per compartir informació dins d'una empresa, aquest sistema "no és útil, perquè no saps on és o has d'escriure un correu a qui el va crear, o està duplicat i desactualitzat". Aprofitant aquest problema els emprenedors manresans van crear Intranetum, una eina que "elimina el concepte de les carpetes i utilitza el deep learning per classificar de manera intel·ligent la informació". Explicat de manera més planera, l'eina entén de què parla el document en qüestió i el desa. Així, Intranetum proposa un sistema de classificació que "mimetitza el cervell humà" i que permet que la pregunta que es faci l'usuari no sigui, diu Camprubí: "On puc trobar la informació sinó quina és la informació que vull trobar". I tot això l'eina ho aprèn arxivant una desena de documents de fins a 150 tipus diferents –entre excel, word, pdf i un llarg etcètera-.

L'objectiu final del sistema Intranetum és que les empreses desenvolupin una mentalitat col·lectiva i també sigui més fàcil la incorporació de nous treballadors perquè ja podran conèixer de manera més senzilla la dinàmica de la companyia.

Des del cor de Catalunya
L'empresa va ser fundada al gener del 2015 a Manresa i és hereva d'una companyia dedicada a la creació de programari per a grans empreses. El projecte sorgeix quan Camprubí i Ramon Navarro lideraven Iskara i "ens adonem dels problemes dels nostres clients per compartir informació internament", diu l'emprenedor. I van concloure que el problema eren les carpetes.

En poc més d'un any de vida la companyia compta amb un gran client del sector de l'automoció que és present a més de 30 països, compta amb més de 20 empreses provant l'eina i té tres clients de pagament. El projecte, explica l'emprenedor, es troba en la fase beta de desenvolupament i s'espera que aviat es pugui comercialitzar. "Les empreses que ho han testat s'adonen que redueixen el temps que la gent dedica a buscar informació i que es millora la productivitat", apunta Camprubí.

Integrar-se a Google Drive
Per tal de consolidar l'equip tècnic i el projecte, la start-up vol tancar una ronda de finançament llavor de 300.000 euros. Actualment l'empresa ja té un equip consolidat dedicat exclusivament a Intranetum i els seus objectius més propers passen per llançar-se al mercat i obtenir uns 60 clients de pagament i 1.000 usuaris a final d'any.

Enfocant la vista més cap al futur, Intranetum el que vol és integrar-se en altres eines ja existents com ara Google Drive o Dropbox. "Volem oferir una capa d'intel·ligència que entengui com classifiquen la informació les empreses per tal que els usuaris trobin allò que busquen independentment de quin sistema facin servir", diu Camprubí. És a dir, si una empresa segueix desant els arxius de manera "tradicional" en carpetes al seu sistema i, alhora, fa servir Intranetum, podrà trobar els arxius amb l'eina que proposen des de la start-up si no el troben. Així mateix, la companyia també està treballant per tal que Intranetum pugui treballar amb fotografies.

Intranetum va ser seleccionada per Google per formar part del Google Cloud Platform per a start-ups. A més, la jove firma catalana ha format part del programa de l'acceleradora Startupbootcamp, allotjat a Barcelona Activa, que va acabar amb una presentació davant d'inversors al congrés d'emprenedoria 4 Years From Now.