• Territori
  • IQOXE planteja un ERO després de l'explosió a la petroquímica

IQOXE planteja un ERO després de l'explosió a la petroquímica

L'empresa al·lega causes de "força major" com a conseqüència de la detonació d'un dels reactors de la planta el 14 de gener

Xemeneies de la química de Tarragona fumejant durant la posta de sol | ACN
Xemeneies de la química de Tarragona fumejant durant la posta de sol | ACN
ACN
Barcelona
14 de Febrer de 2020
Act. 14 de Febrer de 2020

En un comunicat, IQOXE sosté que la suspensió dels contractes a l'empara d'aquesta causa ofereix "les millors garanties" per als treballadors i insisteix que l'objectiu és mantenir la plantilla. En concret, la companyia justifica la decisió per la paralització de l'activitat productiva i la necessitat d'enllestir els treballs que permetin reprendre l'activitat en una data encara per determinar. L'empresa ja ha iniciat els tràmits per presentar aquest EROtemporal.

El sindicat CCOO, que ha rebutjat la proposta i ha carregat contra "l'actitud mercantilista" de l'empresa, ha avançat que l'ERO duraria un any i afectaria a tota la plantilla.

L'empresa va manifestar les seves intencions dimecres als representants sindicals. El secretari general de CCOO Indústria a Tarragona, José Martín, ha manifestat que rebutgen "totalment" la proposta i que, al seu parer, es tracta d'un exemple més de "l'actitud mercantilista" de la companyia.

"Fa només un mes que el conseller delegat d'IQOXE va assegurar que es mantindria l'ocupació de la planta"

Martín ha concretat que un ERO temporal d'aquestes característiques no implica que tota la plantilla es quedi sense feina durant un any, sinó que la companyia triarà la durada i el nombre de persones que acomiadarà temporalment. Fins i tot podrien ser resolucions contractuals rotatòries, ha indicat. Amb tot CCOO ha recordat que "fa només un mes que el conseller delegat d'IQOXE va assegurar que es mantindria l'ocupació de la planta".

La companyia manifesta que la plantilla, com a part "indissociable de l'empresa", són imprescindibles per a portar a terme la posada en marxa de la planta d'òxid d'etilè de la Canonja i dels reactors de la planta de derivats que no es van veure afectats per la deflagració. L'únic objectiu, afegeix l'empresa, és "la continuïtat de l'activitat i el manteniment dels llocs de treball directes i indirectes, pel qual necessita el suport i compromís dels empleats". Alhora, IQOXE garanteix que el reinici de l'activitat es farà "sota les més estrictes exigències de seguretat verificades per experts independents i autoritzades per l'administració pública pertinent".

Enuig Veïnal

Mentrestant els veïns propers a IQOXE viuen amb una barreja de sensacions un mes després de l'explosió. Els afectats reclamen solucions ràpides per arreglar els danys i que les administracions prenguin decisions "ràpides i valentes" per garantir la seguretat a les empreses i a la ciutadania.

Durant aquest mes el paper de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona ha estat discutit per la societat, administracions i sindicats. El principal blanc de les crítiques ha estat IQOXE. Protecció Civil la va acusar de manca de transparència i de no haver col·laborat en la gestió de l'emergència. De fet, des del primer moment es va apuntar que una de les causes del sinistre podria ser una plantilla massa curta i en condicions precàries. Fins i tot per part de la Generalitat se li va demanar més col·laboració.