• Territori
  • Jordi Verdú reivindica l'aposta de Lleida per un model energètic sostenible

Jordi Verdú reivindica l'aposta de Lleida per un model energètic sostenible

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica tanca les Jornades d’Energies Renovables i Sobirania de la UdL i reclama "avançar cap a la sobirania energètica"

Jordi Verdú a la jornada de la UdL | Cedida
Jordi Verdú a la jornada de la UdL | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
12 de Novembre de 2024

El vicepresident i diputat del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, ha fet aquest dilluns la cloenda de les III Jornades Internacionals d’Energies Renovables i Sobirania, celebrades a l’Auditori del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL). La sessió ha tingut l’objectiu de fomentar el debat sobre la transició energètica a Catalunya i explorar les oportunitats de desenvolupar un sistema energètic basat en fonts renovables, per tal de trencar la dependència de les energies d’importació i impulsar una economia més sostenible.

 

En el seu discurs, Verdú ha remarcat la importància d’avançar cap a la sobirania energètica, i ha subratllat que “les energies sostenibles poden i han de ser un vector propi de competitivitat territorial”. Aquest enfocament, segons ha explicat Verdú, es fonamenta en la riquesa de recursos energètics que té el territori lleidatà i en la necessitat d’un model descentralitzat i distribuït de generació d’energia que permeti assolir la sobirania energètica.

 

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica també ha destacat el paper crucial de la Universitat de Lleida, que disposa de centres de recerca capdavanters en temes energètics, i ha reivindicat que “cal potenciar aquesta recerca, atès que la transició energètica porta associada un desenvolupament tecnològic d’alt valor afegit que ens ha d’ajudar a retenir i capturar talent al territori”, ha agregat Verdú.

Durant les jornades, també s’ha presentat el vídeo Avui és demà, que aprofundeix en els projectes, les fites assolides i la visió de futur de l’agenda compartida Lleida, Terra d’Oportunitats, impulsada pel G10, una aliança entre les institucions públiques, les principals organitzacions empresarials i sindicals i els centres del coneixement per transformar econòmicament el territori, que ha esdevingut model de referència per institucions com la Comissió Europea, l’OCDE i les Nacions Unides.

Les jornades han aplegat experts nacionals i internacionals que han analitzat el paper de les energies renovables en el futur de Catalunya. Les sessions han abordat temes com l’aprofitament del biogàs, la biomassa i el paper de les comarques de Ponent en aquest canvi. Les jornades s’allargaran fins aquest dimarts, en què està prevista una visita a Alcarràs, on els assistents podran conèixer de prop les instal·lacions de SAT Bioproductors i les noves plantes solars en construcció, amb l’objectiu de veure exemples pràctics d'energies renovables aplicades al territori.