• Territori
  • La costa gironina comença l'estiu amb un 80% d'ocupació hotelera

La costa gironina comença l'estiu amb un 80% d'ocupació hotelera

Càmpings i establiments rurals preveuen una bona temporada tot i que cada cop es va més a darrera hora

Uns turistes en una terrassa de la Costa Brava l'estiu passat
Uns turistes en una terrassa de la Costa Brava l'estiu passat
ACN
30 de Juny de 2016
Els hotels gironins arrenquen l'estiu amb reserves de fins al 80% a la Costa Brava i confien repetir les xifres d'ocupació del 2015. A l'espera que arribi l'agost, el mes més fort, el sector encara la temporada alta amb optimisme. Aquest juliol, el gruix de les reserves –com també passa en d'altres anys- es concentra en la segona quinzena. Des de Portbou (Alt Empordà) fins a Blanes (Selva), els hotels ja tenen reservats entre el 70 i el 82% dels llits. Al costat del turista de proximitat (sobretot, de l'àrea de Barcelona) el litoral també rebrà francesos, alemanys, anglesos i russos. Càmpings i cases de turisme rural també preveuen que aquest estiu deixi ocupacions que permetin penjar el cartell de 'ple' (sobretot, a l'agost). Si bé alerten, això sí, que cada cop els turistes reserven més a darrera hora i que es redueix el nombre de nits.

La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines preveu que "la temporada turística sigui bona i bastant semblant a la del 2015", on l'ocupació es va tornar a enfilar. De moment, la Federació només té dades de juliol (fa previsions mes a mes). El sector l'encara amb optimisme, i hi ha zones del litoral –en concret, la Costa Brava Centre- que ja esperen ocupacions de fins al 82% durant la segona quinzena.

De fet, subratlla la Federació, "en general l'ocupació hotelera a les comarques gironines serà més alta a partir del dia 15, seguint la tendència dels últims anys". Durant les dues primeres setmanes de juliol, els hotels i allotjaments agremiats repartits de nord a sud de la Costa Brava esperen ocupacions d'entre el 60 i el 74,5%. Les reserves, però, s'enfilen a partir de la segona quinzena. Aleshores, a la Costa Brava Nord es preveuen ocupacions del 70%; a la Centre, del 82%, i a la Sud, del 73%.

Pel què fa a interior i muntanya, les ocupacions se situen al voltant de la franja del 50%. Si bé durant la segona quinzena milloren sensiblement (a excepció de comarques com la Cerdanya), l'alça no és tan acusada com a les zones de costa. És a dir, que el turista segueix preferint sol i platja.

Durant les dues primeres setmanes de juliol, l'interior de la Selva i la Garrotxa preveuen ocupacions del 47 i el 51%; Girona ciutat i rodalies, del 54%; la Cerdanya, del 46% i el Ripollès, del 50%. Si es miren les previsions de la segona quinzena de mes, Selva interior i Garrotxa pugen fins al 53 i 60%, i Girona ciutat i rodalies, fins al 59%. Però el Ripollès es manté invariable (la meitat dels llits de la comarca) i la Cerdanya, fins i tot, davalla lleugerament (44%).

Àrea de Barcelona, francesos i alemanys
Pel què fa a turistes, el perfil varia lleugerament depenent de la procedència. Amb els de proximitat, solen ser parelles de mitjana edat i famílies procedents de Barcelona i l'àrea metropolitana. I pel què fa als estrangers, són parelles amb edats que ja volten els 60 anys, si bé també hi haurà famílies. Arribaran a la demarcació, sobretot, francesos, alemanys, anglesos i russos (en aquest darrer cas, sobretot a la Costa Brava Sud).

La mitjana d'estades per persona durant el mes de juliol se situa entre els 2 i 3 dies. Pel què fa al canal de reserves, el 68% dels hotels la reben via directa (telèfon, web, fax), mentre que al 32% restant li arriben a través d'operadors turístics (sobretot, a l'àrea de la Costa Brava Centre).

La Federació d'Hostaleria compta amb més de 1.550 associats de punta a punta de la demarcació. Entre aquests, hi ha hotels, hostals, càmpings, cases de turisme rural, bars i restaurants.

Els càmpings esperen seguir creixent
La temporada 2015 va significar un canvi de tendència en el sector dels càmpings gironins. Després de set anys de pèrdua de clients, l'estiu passat l'ocupació va pujar un 3%. Una xifra que el sector espera que sigui encara més alta aquest estiu. "Els indicadors ens marquen que serà una bona temporada", ha manifestat el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra.

Malgrat l'optimisme inicial, Gotanegra reconeix que encara hi ha moltes places lliures (a la demarcació hi ha fins a 135.000 places de càmping) perquè molta gent reserva a darrera hora. L'única excepció és l'oferta de bungalous i mobile homes que, com que tenen menys places i van més buscades, ja estan quasi totes plenes.

El 90% dels clients dels càmpings gironins són d'origen estranger. A molts països d'Europa anar de càmping és una opció molt més comú i, a més, els establiments gironins gaudeixen de bona fama entre el públic estranger. Per exemple, nou càmpings de les comarques gironines han estat reconeguts amb el premi Best Camping 2016 en la passada fira CMT d'Stuttgart (Alemanya). Un cop consolidat aquest públic, l'objectiu de l'associació és "seduir" el client de proximitat. "Molta gent de casa nostra no ha entrat mai a un càmping i no tenen la concepció que és una veritable ciutat de vacances i volem treballar per vèncer aquesta reticència", ha declarat Gotanegra.

Bones perspectives al turisme rural
El sector de turisme rural a les comarques gironines també creu que la temporada d'estiu serà bona. Hores d'ara, ja estan reservades entre el 70% i el 80% de les places situades a les comarques costaneres, especialment a l'Alt i el Baix Empordà. Segons Turisme Rural de Girona, a les comarques d'interior i de muntanya els percentatges de reserva per a juliol i agost es mouen entre 60% i 80%.

Amb les dades recollides fins a finals de juny, el nivell de reserves per a la temporada d'estiu es manté igual o lleugerament superior que fa un any. Ara bé, en les reserves es comença a notar la tendència de reduir el nombre de nits i, especialment durant la primera quinzena de juliol, els clients s'hi estan només el cap de setmana. Tanmateix, el sector confia que les reserves d'última hora omplin al 100% totes les cases de turisme rural de la demarcació, una situació que ja es va produir la temporada passada.

Des de l'associació destaquen que el públic nacional és el majoritari. Seguint la tendència del 2015, es percep una recuperació del mercat intern. Els establiments que mantenen bons nivells d'ocupació també compten amb reserves procedents de països estrangers, especialment França, Bèlgica i Holanda.