Creada l’any 2001 gràcies a la iniciativa d’una vintena d’empresaris familiars de Lleida, l’Associació Empresa Familiar de Lleida reivindica el seu paper de generadora d’ocupació en plena crisi econòmica pel confinament i les restriccions a l’activitat per contenir la pandèmia del coronavirus. En el cas de Lleida, el seu president, Marc Cerón, alerta que les mesures del pla de xoc del Govern de l’Estat espanyol ignoren la realitat del 90% del teixit productiu de la demarcació.
Quines mesures demanen les empreses familiars per afrontar el futur amb la crisi del coronavirus?
Ens preocupa el confinament i el tancament dels negocis i de l’activitat perquè sabem que s’estendrà com a mínim fins a Setmana Santa. Les seves seqüeles sobre l’economia seran enormes. Per aquest motiu, reclamen una sèrie d’accions coherents amb les empreses familiars, ja que durant aquest període hem de satisfer nòmines i pagar els impostos i als nostres proveïdors. En el nostre cas, els consells d’administració de les firmes han d’avalar i respondre directament amb el patrimoni familiar.
Les iniciatives de les diferents Administracions no són suficients per aquest tipus de companyies?
Haurien de ser molt més ambicioses. A l’Empresa Familiar proposem una moratòria en el pagament d’impostos d’un any o almenys que els crèdits es concedeixin sense cap mena d’interès. Una vegada aturem l’emergència sanitària, hem de fer el mateix amb la manca de tresoreria de les pimes, que ni cobraran ni podran pagar, i amb la desprotecció dels treballadors que estan desemparats. Les mesures no poden estar enfocades només a les companyies que han cessat la seva activitat, com el turisme o el sector de l’automòbil. Els que ens veiem obligats a continuar, com les empreses familiars, no podem ser els que paguem els plats trencats de la crisi del coronavirus.
"A l’Empresa Familiar proposem una moratòria en el pagament d’impostos d’un any"
Com estan notant la paralització de l’activitat?
Les nostres empreses han constatat que la producció ha baixat en picat, especialment en el sector comercial, el de la construcció i en les ferreteries. Només es mantenen l’alimentació i els serveis essencials. Fins i tot abans d’aquesta crisi, les empreses familiars havíem sol·licitat una sèrie de mesures per garantir la nostra salut financera que, ara, amb aquesta situació s’han aturat.
Està suficientment garantida la successió de l’activitat i del patrimoni empresarial?
En aquest punt, ens trobem amb una conjuntura d’incertesa, ja que des de la formació del nou Govern central, el Ministeri d’Hisenda està estudiant la possibilitat d’eliminar el pacte successori, una eina del dret civil català que facilita la transmissió del patrimoni empresarial. Aquesta visió perjudica les nostres funcions, ja que determinats sectors interpreten aquesta figura com una forma d’evadir els impostos.
En quin moment es trobaven les empreses familiars abans d’aquesta aturada general?
Des de l’any 2017 havíem acumulat un creixement sostingut de la facturació. S’ha de tenir en compte que a Lleida, la nostra associació representa un 93% del teixit productiu que aporta un 88% del PIB. Ara, ens hem trobat que per la pandèmia sanitària, el Govern de l’Estat ens obliga a tancar els negocis i no ingressarem ni un euro per la manca d’activitat econòmica. Tot i la virulència del coronavirus, crec que encara seran més greus les conseqüències que deixarà a les empreses familiars lleidatanes. Tenim davant nostre un repte enorme. Ens enfrontem a una situació molt greu de la qual en sortirem amb més fortalesa si treballem junts i es prenen les mesures adequades.
"Tot i la virulència del coronavirus, encara seran més greus les conseqüències que deixarà a les empreses familiars lleidatanes: tenim davant nostre un repte enorme"
I quan finalitzi aquest període, quines reivindicacions reprendran?
Entre els objectius d'Empresa Familiar de Lleida, es troben contribuir al reforçament del paper de les empreses familiars lleidatanes com a creadores d'ocupació, participar en els diferents organismes de decisió de l'activitat empresarial del nostre territori, transmetre a la societat els avantatges que aporten aquests tipus de firmes i destacar la importància de la figura de l'empresari familiar.
És possible que les empreses familiars siguin encara poc conegudes per a la societat en general?
És cert que existeix un cert desconeixement. Precisament per suplir aquesta mancança, tenim un conveni de col·laboració amb la Universitat de Lleida i l'Institut de l'Empresa Familiar, pel qual l’any 2011 es va crear la Càtedra de l'Empresa Familiar de la UdL, que té la finalitat de fomentar la docència i la investigació per un millor coneixement de l'empresa familiar entre docents i estudiants.
I no cal també un reconeixement en el mateix àmbit empresarial?
Caldria que algunes patronals, com Pimec, Cecot o Foment del Treball disposessin de sectorials específiques que parlin de les empreses familiars, que complementin la feina que fa la nostra associació o l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar. Crec que ajudaria a fer que la subsistència d’aquestes societats sigui com més llarga i que aquest ésser viu empresarial surti indemne de les crisis externes i, sobretot, de les internes que tenim en el nostre dia a dia.