Lleida és la demarcació catalana que més ha crescut el 2022 amb un increment del PIB del 5,8% interanual, tres dècimes per sobre de la mitjana, segons les dades que ha donat a conèixer la Cambra de Comerç de Lleida i de Tàrrega a la presentació de la Memòria Econòmica de Lleida 2022 que ha tingut lloc a la capital de l'Urgell. Aquest creixement ha estat liderat sobretot pels sectors de la construcció, serveis i indústria. Així mateix, les afiliacions també s'han recuperat l'any passat per damunt de les xifres prepandèmia i un 43% de l'ocupació creada entre el 2019 i 2022 es concentra en el sector públic. L'informe destaca el màxim històric que han assolit les exportacions i la recuperació del nombre de turistes a les comarques de muntanya.
El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, ha valorat molt positivament les dades presentades, tot i que ha mostrat la seva preocupació per la manca d'inversions al territori. "Ens calen millors infraestructures viàries, ferroviàries, digitals i també de rec", ha apuntat. "I això passa perquè les administracions apliquin els seus recursos i creguin en les nostres empreses. Si aconseguim això, i convertim el territori en un espai amigable, evitarem també la fuga de talent", ha afegit Saltó.
Per la seva banda, el president de la cambra targarina, Carles Giribet, ha destacat que els informes com el que s'ha presentat "permeten tenir un coneixement més profund de la realitat econòmica lleidatana".
L'economia de Lleida creix per damunt la de la mitjana catalana
Segons estimacions de les cambres lleidatanes, l'economia de Lleida ha crescut un 5,8% interanual, tres dècimes per sobre de la mitjana catalana. Lleida i Barcelona són les dues demarcacions que han registrat un creixement més elevat el 2022. Aquesta evolució dona continuïtat a la recuperació econòmica que es va iniciar a Lleida el 2021 (5,6%), després de la intensa davallada que es va produir el 2020 per la pandèmia (-11,2%). Segons el document, la menor dependència del turisme estranger i el major pes del sector agroalimentari en l'economia lleidatana, expliquen la seva ràpida recuperació econòmica. Per sectors, la marxa dels negocis ha evolucionat favorablement a la construcció i a la resta de serveis, mentre que a la indústria i al comerç es troben en terreny negatiu.
El 2022 les exportacions (en valor) han augmentat un 15,6% i les importacions un 38,6% –ambdues assolint xifres rècord des de l'inici de la sèrie disponible. A més, el nombre d'empreses exportadores regulars a Lleida ha augmentat un 1,3% fins a les 986 empreses.
El primer sector exportador són les fruites, hortalisses i llegums, amb 580 milions d'euros exportats i un descens de l'1,3% respecte al 2021. No obstant això, Lleida exporta el 34,4% de les fruites, hortalisses i llegums de Catalunya. El segon sector exportador és el de greixos i olis (410 milions i un 42,8% més que el 2021), seguida dels pinsos animals (347 milions i +27,2% anual) i els productes carnis (322 milions i un +4,3%). El pes d'aquestes quatre activitats en el total exportat de la demarcació és del 57%. Quant a les importacions, el sector líder és el de cereals que el 2022 ha registrat un increment del 113,8%, a conseqüència del fort increment de preus que ha patit derivat la guerra a Ucraïna. Els primers quatre mesos del 2023, les exportacions de béns, en valor, han continuat la tendència positiva amb un creixement interanual acumulat del 4,4%.
El nombre de turistes aquest 2023 ja ha recuperat xifres prepandèmia
El 2022 les Terres de Lleida van tenir gairebé 300.000 turistes allotjats en hotels, el 93% dels que hi va haver el 2019. Aquest percentatge de recuperació és similar al d'altres marques turístiques com Pirineus (94%), però inferior al de la Val d'Aran (103%). En tot cas, és superior al percentatge de recuperació de Barcelona ciutat i la costa de Barcelona, on els percentatges de recuperació s'han quedat per sota del 90% el 2022, assenyala el document.