Les empreses tecnològiques representen el 25% de la contractació d’oficines de lloguer de Barcelona el 2018, segons un estudi de la consultora immobiliària JLL. En total, la consultora indica que s'han llogat 89.500 metres quadrats d’oficines per aquest tipus d’empreses, i que al districte del 22@ el 55% de la contractació és d’empreses tecnològiques. En conjunt, a Barcelona el 2018 els contractes de lloguer d’oficines han crescut un 8% respecte l’any anterior, fins als 356.000 metres quadrats. D’aquests, a banda dels 89.500 per les tecnològiques, se n'han llogat 48.200 per immobiliàries, 36.500 per professionals i 28.400 per empreses de distribució i consum.
Segons la directora general de JLL, Vanesa Carcelller, Barcelona és la tercera ciutat d’Europa en perspectives de creixement de rendes fins a l’any 2021, per darrere d’Oslo i Amsterdam. Les previsions de JLL són que les rendes augmentin un 5% en aquest període.
D’acord amb l’informe de JLL, la capital catalana es pot denominar com a ciutat influencer a escala mundial. Això implica, segons la directora general de JLL, que la ciutat està dotada d’una localització estratègica, d’una visibilitat de marca com a centre cultural i turístic i d’organitzacions i empreses amb visió a nivell transnacional. Segons l’informe, les empreses “exigeixen” espais de qualitat per tal d’aconseguir un ambient de treball agradable, per créixer a una velocitat adequada i per treballar còmodament.
La flexibilitat canvia la tendència
En l’informe, la consultora immobiliària adverteix d’una canvi de tendència en el mercat per la flexibilitat que exigeixen les noves generacions. En conseqüència, hi ha una demanda d’espais flexibles al mercat immobiliari d’oficines de Barcelona. Aquests espais responen a noves necessitats oferint infraestructures adaptades als canvis que poden sorgir en una empresa a llarg termini, i sovint es busca “bona accessibilitat, proximitat als clients i a serveis gastronòmics i d’oci”.
Aquest tipus de lloguers, on s’inclouen les opcions de co-working, han crescut un 70%, segons JLL, amb 38.000 metres quadrats firmats. Amb tot, encara hi ha poca oferta d’espais flexibles, que només representen el 2% de l'estoc a Barcelona. En aquest cas, els preus poden variar des dels 12,6 euros/metre quadrat fins als 30 euros el metre quadrat al mes.
Carceller: "Barcelona és atractiva, però li falta desenvolupar la creació i el creixement d'espais d'oficines"
De fet, Carceller declara que Barcelona és atractiva, però li “falta desenvolupar la creació i creixement” d’espais d’oficines. En aquest sentit, JLL avia que només hi ha un 5,7% d'estoc d’espai d’oficines disponibles a Barcelona, molt per sota d’altres ciutats com Madrid (10,4%) o Lisboa (6,5%). A més, JLL diu que la capital catalana està entre les que desenvolupa menys nous projectes d’oficines, amb nivells per sota dels 100.000 metres quadrats per any. “Aquesta situació confirma la falta d’oferta per atendre la demanda durant els propers anys”, assegura JLL.
Segons la directora general de la consultora, les empreses van contractar nous espais l’any 2018 per diferents motius com el trasllat (40%), fer una ampliació (22%), per tenir un espai més flexible (22%), perquè noves companyies que s’instal·laven a la ciutat (11%) o per consolidació (5%).