• Territori
  • El lloguer a Sant Cugat es dispara un 60% en 10 anys

El lloguer a Sant Cugat es dispara un 60% en 10 anys

Sant Cugat és el cinquè municipi català amb el lloguer més elevat

Imatge d'un parc de Sant Cugat del Vallès |Tot Sant Cugat
Imatge d'un parc de Sant Cugat del Vallès |Tot Sant Cugat
Bernat Bella
Sant Cugat del Vallès
23 d'Octubre de 2023
Act. 23 d'Octubre de 2023

El preu del lloguer d’un habitatge a Sant Cugat s’ha disparat gairebé un 60% en deu anys: el 2014 era de 801 euros i el 2023 es va situar en els 1.269. Una realitat que ha situat Sant Cugat com el cinquè municipi català amb el lloguer més elevat, només superat per Sant Vicenç de Montalt, Cabrils, Matadepera i Alella. És un dels fenòmens que explica l’expulsió del santcugatenc per motius econòmics, com va quedar constatat a l’estudi sobre les dinàmiques residencials i els riscos de substitució de població a Sant Cugat dels geògrafs Oriol Nel·lo i Joan Checa. Una de les conclusions és que un 10% dels santcugatencs que han marxat del municipi han anat a Rubí, on actualment el lloguer mitjà és de més de 500 euros menys. 

[r:1]

Quins són els motius?

Per Guifré Homedes, director general d’Amat Immobiliaris, hi ha dos factors que influeixen en l’increment del preu del lloguer: la falta d’oferta d’habitatges en lloguer i la poca quantitat d’habitatge protegit.  A més, critica que fa anys que s’assenyala “com a especuladors i els causants d’aquesta situació als propietaris d’immobles de lloguer, la majoria petits i mitjans”. 

Població estrangera

Xavier Soler, de Finques Soler, apunta una altra realitat que té conseqüències en el mercat de lloguer a Sant Cugat, com és l’arribada d’estrangers de perfils econòmics elevats que venen per treballar en les grans multinacionals del municipi: “L’exponencial increment de demanda estrangera ha incrementat el preu del lloguer”.

“La població santcugatenca pateix com poques la gentrificació que impossibilita, en especial als joves i grans amb menys ingressos, seguir vivint al municipi”, alerta Soler, que afegeix que cada vegada més gent es veu obligada a compartir pis: Cada any l’habitatge és més inaccessible”. 

La llei del lloguer

El govern espanyol va aprovar aquest 2023 una nova llei de l’habitatge que busca facilitar l’accés i frenar els increments de preus del lloguer. A més, el 2021, Catalunya també va establir una llei pròpia que posava un límit al preu del lloguer, que va ser derogada. Guifré Homedes considera que els diferents canvis normatius que busquen frenar el preu del lloguer han fet reduir l’oferta.

[r:1]

“Si només ens limitem a regular o topar el preu del lloguer tampoc resoldrem el problema de l’accés a l’habitatge”, alerta el director general d’Amat Immobiliaris, que assegura que limitar els preus provoca que menys propietaris vulguin posar el seu pis en lloguer. Xavier Soler també es mostra crític: “No només no han servit per regular ni abaratir preus, sinó tot el contrari: han posat a la defensiva propietaris i inquilins, han provocat que els preus pugin per defensar-se de futures limitacions”. “El primer problema a l’accés no és el preu, sinó la falta d’oferta, i el segon problema sí que és el preu. Es poden topar els preus, però els immobles tampoc hi seran”, conclou Guifré Homedes.

Un Sant Cugat “trencat” per l’elevat preu del lloguer

El Sindicat de Llogaters de Sant Cugat alerta que l’increment “desorbitat” dels preus del lloguer en els darrers anys ha provocat un moviment de “desnonaments invisibles” de santcugatencs que han hagut de marxar de la ciutat: “Els preus expulsen els veïns de casa seva”. “L’afectació és transversal, però en els joves es fa més evident per la impossibilitat d’emancipar-se a la ciutat on t’has criat”, denuncia Mariona Bota, del Sindicat de Llogaters.

Per Bota, l’èxode obligat de molts santcugatencs pel preu de l’habitatge “trenca el teixit associatiu i comunitari dels barris”: “Fa que tinguem un Sant Cugat sense coneixement entre veïns, on es viu de forma aïllada i  individualista”. A més, les persones afectades veuen com s’allunyen del seu entorn. 

Sant Cugat, un luxe?

Mariona Bota denuncia que molts santcugatencs que es veuen obligats a marxar ho fan en silenci: “Les persones viuen amb certa culpa el fet de no poder viure aquí i marxen de forma silenciosa”. En aquest sentit, denuncia que s’ha creat un “imaginari” d’un Sant Cugat “idíl·lic i benestant,  on només els que s’ho poden permetre hi poden viure”. “S’ha fet veure que sigui un luxe viure a Sant Cugat”, resumeix.

Amb tot, es mostra escèptica amb què la nova llei d’habitatge espanyola pugui servir per fer baixar els preus, ja que no contempla un règim sancionador als propietaris si no compleixen la legislació. Pel Sindicat de Llogaters, hi ha un problema d’arrel que fa que “l’habitatge s’entengui com una mercaderia i no com un dret”.