Unió de Pagesos considera que, tot i les abundants pluges de primavera que feien preveure a Catalunya una bona campanya per al cereal d'hivern, aquesta ha resultat "fluixa", amb una davallada de la producció d'entre el 10% i el 20% de la mitjana dels darrers tres anys. D'altra banda, l'organització agrària posa de relleu que l'increment en la demanda mundial de cereals n'ha fet incrementar el preu a Europa.
Després de la sembra durant els mesos de tardor, les altes temperatures de novembre i desembre, anormals per l'època, i la manca de pluja, van provocar una mala naixença de les plantes, pocs fillols per planta i una major incidència de danys causats pel coleòpter Zabrus tenebrioides, insecte que afecta sobretot a les parcel·les ubicades en zones d'obaga, segons ha explicat Santiago Caudevilla, responsable del sector de cereals d'UP.
Al maig cada dia un raig
Al febrer, les pluges i les temperatures adequades feien preveure una recuperació dels sembrats, però a la primavera, l'excés d'aigua va acabar afectant el bon desenvolupament de blats i ordis. La prolongació de les pluges va fer necessaris per al rendiment final del cultiu els tractaments fungicides i herbicides per al control de rovells, septoriosis, cendrosa i rincosporiosi en ordis i blats, així com per a la major presència de males herbes.
No obstant, segons Caudevilla, les continuades precipitacions també dificultaven trobar el moment òptim per als tractaments fitosanitaris i, alhora, provocaven un rentat dels nitrats del sòl, que, en no poder ser aprofitats pel conreu, reduïen el potencial productiu del cultiu. Així, hi ha hagut una diferència de rendiment de fins a 1.500 quilos/ha segons l'eficàcia del tractament fungicida i herbicida realitzat.
A causa del temps advers, la collita de cereals va començar amb un retard d'uns 15 dies respecte a un any normal, i ha estat "fluixa", però a diferència del cereal provinent d'altres zones amb estrès per sequera, enguany els cereals de Catalunya presenten un nivell molt baix de micotoxines, segons han explicat des de l'organització agrària.
Diferència "injustificada" del preu
Pel que fa a la situació del mercat mundial, Unió de Pagesos indica que enguany hi ha una reducció de la producció de cereal a Europa. Les dades del 26 de juliol de la Comissió Europea indicaven una davallada del 2% en ordi i del 4,4% en blat tou, els principals cereals produïts a Catalunya. Així mateix, als principals països cerealistes del món, Ucraïna, Rússia, Austràlia i Estats Units, dels quals importa Catalunya el cereal, tenen reduccions de collita importants, sobretot per la baixa pluviometria i les altes temperatures, que provoquen uns nivells més elevats de micotoxines.
L'estat espanyol, la indústria i especialment les fàbriques de pinso "estan frenant el preu en origen"
Aquesta situació mundial de manca de producte i una previsió de l'increment de la demanda mundial de cereals del 0,9%, estimada pel Consell Internacional de Cereals (CIC), ha fet augmentar el preu en origen a Europa i a la resta del món. No obstant, des del sindicat denuncien que a l'estat espanyol, la indústria i especialment les fàbriques de pinso, "estan frenant el preu en origen fins al punt que la diferència entre els preus del blat, l'ordi i el panís de França i els de Lleida no té cap justificació per raons de mercat i només pretén condicionar a la baixa el preu en origen del cereal que percep la pagesia, per poder comprar per sota del preu del mercat".
Per aquest motiu, Unió de Pagesos demana a la indústria agrària cerealista catalana que col·labori en un repartiment "just i equilibrat" de la cadena de valor i "deixi d'alterar, artificialment, el preu en origen del cereal a Catalunya".