• Territori
  • Mapa de les start-ups catalanes més valorades

Mapa de les start-ups catalanes més valorades

VIAempresa adapta el rànquing de l'emprenedor i business angel Carlos Blanco sobre les start-ups espanyoles amb una valoració de venda superior als 10 milions d'euros

Mapa de les start-up catalanes més valorades
Mapa de les start-up catalanes més valorades
Narciso Presas
22 de Maig de 2014
Act. 22 de Maig de 2014

"El català és l'ecosistema de start-ups més potent d'Espanya i del sud d'Europa". Són paraules de l'inversor i emprenedor CarlosBlanco, fundador d'Akamon i de la incubadora de negocis Grupo ITnet, i gran coneixedor de l'ecosistema emprenedor espanyol, que amb l'ajuda d'inversors i emprenedors de prestigi ha elaborat una minuciosa llista sobre les start-ups del sectorInternet que durant els pròxims dos o tres anys podrien protagonitzar les vendes més sonades.

El mapa dibuixa el dinamisme i la puixança de l'ecosistema català d'start-ups a partir d'alguns dels seus principals actors. Es tracta de les empreses més atractives de cara a futures possibles vendes, que segons Blanco podrien tenir un preu superior als 10 milions d'euros, i que en alguns casos podria superar fins i tot els 100 milions, com els casos d'eDreams –agència de viatges online-, Privaliaoutlet online de moda-, Softonic –distribució de software online-, Atrapalo –portal de descomptes d'ofertes d'oci-, Scytl –empresa líder en vot electrònic i que recentment acaba de rebre una inversió de 30 milions del cofundador de Microsoft, Paul Allen- i Social Point –jocs socials-.
 



Retrat robot: e-commerce amb seu a Barcelona
Bona part de la trentena de start-ups seleccionades per Carlos Blanco són de comerçelectrònic, i la majoria estan ubicades a Barcelona i la seva àrea metropolitana. De fet només els lleidatans Lleida.net, els gironins de Celrà Tradeinn i els manresans Deporvillage trenquen l'hegemonia de la capital catalana.

El sectordigital més punter a casa nostra és clarament el comerç electrònic. Carlos Blanco explica que fa quinze anys, en els inicis d'Internet, ho van ser els directoris i classificats, i que ara el comerç electrònic ha pres el relleu gràcies a les bones condicions existents a Catalunya en tecnologia, logística i màrqueting online. El sector dels jocs socials, amb Social Point, Akamon i altres start-ups emergents que piquen a la porta, també té un futur prometedor, i Carlos Blanco apunta al sector mobile com el següent a aixecar el vol, gràcies a l'impuls de la capitalitat mundial del mòbil i amb casos d'èxit incipients com Wallapop.

Ecosistema a l'alça
Carlos Blanco argumenta les bones xifres de les start-ups catalanes per la "barreja de talent i caràcter emprenedor". I ho posa especialment de relleu tenint en compte el contextlegislatiu espanyol contrari a la posada en marxa de nous negocis, una circumstància més accentuada en relació amb altres països europeus. "Estem en una guerra global amb escopetes, i la resta van amb metralladores", lamenta.

En el cas català, explica Blanco, destaca la presència d'escoles de negoci prestigioses a Barcelona, la feina d'instruments públics com Barcelona Activa, Enisa o Acció, i, per sobre de tot, la tasca que duen a terme les incubadores. "Les coses no surten per casualitat", assegura Blanco, que afegeix que "un ecosistema es crea quan s'alineen diversos factors que facilitin la inversió i una administració que no posi obstacles".

De la bona salut de l'ecosistema català de start-ups en dóna fe també la infografia de Spain Startup Map que situa Catalunya com la primera comunitat de l'Estat quant a número de start-ups, amb 464 comptabilitzades, per davant de la Comunitat de Madrid. Spain Startup Map també classifica Catalunya com líder en acceleradores, i segona en inversors –per darrere de Madrid- i en incubadores –per darrere d'Andalusia-.

Reconeixement internacional
El reconeixement també arriba de fora. La revista Wired ja parlava de Barcelona com una de les principals capitalseuropees de start-ups juntament amb Londres, Moscou, Berlin, Estocolm, París, Hèlsinki, Tel Aviv, Istanbul i Amsterdam, i en el seu reportatge parlava d'empreses com Social Point, Restalo, Kantox, Whisbi, Yuilop, Knok, Change Your Flight, Passnfly, CloudWork i Akamon. També el portal The Next Web ha seleccionat tres start-ups catalanes, Akamon, ReviewPro i Kantox, per al seu Spanish Tech5 com les cinc espanyoles nascudes a partir de 2009 i amb un creixement més gran.

Un altre rànquing complementari del propi Carlos Blanco és el de les principals vendes de start-ups a Espanya. En aquesta classificació, l'inversor i emprenedor enumera les principalstransaccions de start-ups entre les quals hi apareixen altres start-ups catalanes com LetsBonus, Infojobs o Wuaki.tv.