El Maresme va tancar l’any 2023 amb 292 rodatges de 135 produccions diferents, una xifra que representa un increment d’un 28% en comparació amb el 2022. A més, els dies d’enregistrament s’han duplicat, passant dels 298 del 2022 als 603 durant el 2023, segons les dades de la Maresme Film Commission. “El turisme de pantalla és un sector a l’alça i a la comarca del Maresme tenim moltes localitzacions atractives per fer filmacions”, apunta Carme Ponsa. La presidenta del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme afegeix que “ja estem treballant en la creació de rutes cinematogràfiques i un mapa de filmacions que aviat veurà la llum i que serà un atractiu turístic més per la nostra destinació”.
Pel que fa a municipis, Mataró es manté com la localitat amb més rodatges registrats (93), seguit de Sant Andreu de Llavaneres (22) i Sant Vicenç de Montalt (18). Cada producció es pot desenvolupar durant més d’un dia i en diferents municipis. Tot i que els espots publicitaris es mantenen com la tipologia de producció més enregistrada al Maresme (22,67%), destaca el creixement dels programes de televisió (15,46%) i, especialment, dels vídeos corporatius i institucionals, que passen del 2,63% en el 2022 al 14,43% actuals. La gravació de sèries suposa el 18,55% del total; li segueixen les pel·lícules amb un 9,66%; els curtmetratges i exercicis acadèmics (5,84%); i els videoclips i la fotografia comercial que suposen un 3,78% respectivament.
“Tenim la sensació que anem per bon camí quan, el nom del Maresme surt cada vegada més sovint als mitjans de comunicació anunciant un rodatge, quan les trucades de les productores ja tenen la Maresme Film Commission a la llista de telèfons principals, quan et truquen dient que una pel·lícula rodada a la comarca ha obtingut un premi o quan una sèrie que també ha trepitjat el Maresme, és la més vista durant uns dies mundialment”, valora Albert Roca, un dels gestors de l’organisme.