• Territori
  • Més de 200 vins de la DO Empordà, qualificats d'excel·lents a la Guia Peñín

Més de 200 vins de la DO Empordà, qualificats d'excel·lents a la Guia Peñín

Un total de 30 cellers empordanesos aconsegueixen situar un o més dels seus vins en les millors categories

Bons resultats per la DO Empordà
Bons resultats per la DO Empordà
ACN
17 de Novembre de 2014
Act. 17 de Novembre de 2014
Més de 200 vins de la Denominació d'Origen (DO) Empordà han rebut la qualificació d'excel·lents o molt bons a la Guia Peñín, una de les publicacions de referència de la viticultura. En total, apareixen amb aquesta nota 207 vins empordanesos, una xifra que representa un increment de prop del 25% respecte a les 162 referències que van obtenir aquesta puntuació a la guia del 2014. El Consell Regulador de la DO Empordà qualifica aquests resultats d'històrics i confirmen una tendència a l'alça durant els darrers anys. La DO atribueix els bons resultats a l'esforç dut a terme pels cellers que han posat l'accent en la millora continua de la qualitat dels seus vins.

La Guia Peñín 2015 atorga la qualificació d'excel·lent a 43 vins empordanesos que obtenen 90 punts o més de nota de tast. Els excel·lents assolits en aquesta nova edició de la publicació confirmen la tendència a l'alça dels darrers anys -41 excel·lents el 2014, 38 el 2013 i 31 el 2012-.

Pel que fa a la categoria de vi molt bo, amb notes que van dels 85 al 89 punts, els cellers aconsegueixen aquesta qualificació per a 163 vins del seus vins, amb un notable increment respecte les 121 referències de la guia del 2014.

Per primera vegada, la trentena de cellers empordanesos referenciats a la publicació aconsegueixen situar un o més dels seus vins en les categories 'Excel·lent' o 'Molt bo'. Hi ha 16 cellers empordanesos que aconsegueixen situar vins a la categoria d'excel·lents: Castell de Peralada (10); Vinya d'Olivardots (6); Masia Serra, Oliver Conti, Mas Oller i Vinyes dels Aspres (3); Arché Pagès, Espelt Viticultors, Sota els Àngels i Cooperativa de Garriguella (2); La Vinyeta, Argon, Roig Parals, Cooperativa d'Espolla, Clos d'Agon i Mas Llunes (1).

Blancs, negres i dolços 'excel·lents'
La majoria de vins considerats excel·lents són negres, un total de 26, seguit dels blancs, que en sumen 12 i 5 dolços. Els dos vins que assoleixen una major puntuació, 94, són el negre Castell Peralada Finca Espolla 2010 i el vi dolç INO Garnatxa de l'Empordà, del celler Masia Serra.

Pel que fa als vins, els autors de la publicació destaquen els blancs que qualifiquen de frescos, fàcils de beure i saborosos. "En ells impera el caràcter purament mediterrani", escriuen. Dels vins negres, asseguren que els cellers "han passat d'elaborar vins negres novells lleugers, fàcils i agradables de beure amb un bon índex d'acidesa i aroma de fruits vermells, a bolcar-se en la creació de vins de criança, amb molt d'equilibri entre fruita i fusta i rics en matisos balsàmics". Els rosats, segons els autors de la publicació, són "frescos, afruitats i amb un bon índex d'acidesa". I dels vins de licor, asseguren que en nas desenvolupen notes a mistela i ranci, mentre que en boca "destaquen per la seva dolçor i pastositat".