• Territori
  • De moure caixes a supervisar robots, el pla de B. Braun per al seu centre de Santa Oliva

De moure caixes a supervisar robots, el pla de B. Braun per al seu centre de Santa Oliva

La incorporació de la tecnologia robòtica i l'aposta per l'automatització han permès al centre millorar l'ergonomia

El centre de Santa Oliva de B. Braun | Cedida
El centre de Santa Oliva de B. Braun | Cedida
Redacción VIA Empresa
Santa Olivia
20 de Juny de 2024
Act. 20 de Juny de 2024

La incorporació de la tecnologia robòtica i l'aposta per l'automatització han permès al centre logístic de B. Braun de Santa Oliva millorar l'ergonomia dels col·laboradors i optimitzar-ne les operacions en els deu anys de funcionament. En el marc d'un pla que pretén reorientar el treball al magatzem cap a llocs més tecnificats, el Cap de Magatzems, Enginyeria i Instal·lacions de la companyia, Sergio Aranda, ha explicat que preveuen a mitjà termini aconseguir una evolució en els perfils del personal que s'encarrega de la recepció, l'emmagatzematge i l'expedició dels productes.

“El que intentarem és que els col·laboradors minimitzin la manipulació de càrregues i supervisin les màquines que mouen el material perquè, per molt evolucionades que hi siguin, sempre hi pot haver un sensor mal encarat o una mínima incidència que necessiti ser solucionada”, ha argumentat el responsable, per a qui aquesta evolució suposa un “gran pas” per a l'“eficiència de l'empresa i la salut dels treballadors”. 

La posada en marxa del robot despaletitzador per capes, va aconseguir reduir en un 45% el nombre de caixes que els operaris havien de moure cada dia

Des de l'adquisició del centre el 2014, Aranda ha repassat algunes innovacions com la climatització de la instal·lació el primer any, la implantació de carrusels horitzontals, el desenvolupament d'un nou classificador de comandes o, més recentment, la implementació d'un despaletitzador per capes i la instal·lació de plaques solars a la coberta del magatzem automàtic, que han fet d'aquesta planta un referent tecnològic de la multinacional alemanya. 

Els robots AMR Logistics de B. Braun | Cedida
Els robots AMR Logistics de B. Braun | Cedida

A tall d'exemple, la posada en marxa del robot despaletitzador per capes, va aconseguir reduir en un 45% el nombre de caixes que els operaris havien de moure cada dia el procés de preparació de comandes de productes d'alta rotació, en ser capaç de moure capes completes -un conjunt de caixes- en un “temps reduït i de forma òptima”, evitant que els empleats manipulin cada caixa manualment.

B. Braun va estrenar el 2022 una flota de 18 robots autònoms (AMR)

D'altra banda, per agilitzar el moviment dels 42.000 palets i 6.000 cubetes que emmagatzema l'espai, que compta amb 21.000 metres quadrats i un moviment diari d'uns 40 tràilers, B. Braun va estrenar el 2022 una flota de 18 robots autònoms (AMR). “Els robots autònoms han aconseguit que les persones tinguin molt menys risc a escala ergonòmic i d'accident associat al moviment de carretons dins del magatzem”, un apartat, la seguretat, que és prioritari per al responsable i per a tota l'organització.

El funcionament autònom d'aquesta tecnologia se sustenta en un avançat sistema de gestió dels robots que actua com un “guàrdia de trànsit” enviant els senyals amb les rutes per a cadascun, qui segueixen aquestes instruccions mitjançant la lectura, de codis de barres situats al terra de la instal·lació. Actualment, des del centre logístic han confirmat que estan desenvolupant un nou sistema robòtic, recolzat en intel·ligència artificial, que a partir d'unes càmeres de visió en 3D i una xarxa neuronal podrà identificar les caixes individualment de la mateixa manera que l'ull humà.

“Si el robot identifica cada caixa, serà capaç de manipular-la de la mateixa manera que ho fa una persona, per la qual cosa es minimitzarà l'acció humana en el procés de preparació de comandes”, un avenç que Aranda espera posar en marxa a partir de l'any vinent després de fer unes proves satisfactòries amb una cèl·lula robòtica pilot de petites dimensions.