"El ritme de digitalització de la ciutat s'ha accelerat durant els darrers anys, i el nostre entorn cada cop és més digitalitzat". La directora de Formació i Innovació de BarcelonaActivaSaraDíaz reconeix a la ciutat la necessitat d'adaptació a les frenètiques rutines del món digital. Viure a Barcelona, i més a la Barcelona post-Covid, és en si mateix un repte tecnològic: els tràmits, l'assistència sanitària, el contacte amb les administracions o l'accés a l'oci estan completament digitalitzats. Les diverses escletxestecnològiques prenen cada cop més rellevància en entorns progressivament més demandants de competències digitals. "El nivell d'exigència de coneixement tecnològic no és el mateix ara que fa uns anys – apunta Díaz – i si no acompanyem aquesta transició, es poden produir desajustos a la ciutadania".
El retorn del Cibernàrium al districte de NouBarris després del seu naixement al districte ara fa 21 anys respon precisament a aquesta necessitat d'acompanyament. L'equipament, que ja opera sota la gestió de Barcelona Activa a l'edifici MediaTIC del districte 22@ i mitjançant diverses biblioteques i ateneus municipals, servirà per acompanyar la formació, transició i adquisició de competències digitals a les ciutadanes i ciutadans dels barris de l'entorn, amb més de 300 propostes formatives per tots els nivells en diversos àmbits digitals i tecnològics. Díaz, en aquest sentit, entén el programa del Cibernàrium com una forma de "prioritzar l'educació digital com una clau per arribar a una societat més competent i preparada pels reptes" que poden aparèixer.
Díaz: "Si no acompanyem la transició digital, es poden produir desajustos a la ciutadania"
En el mateix sentit, el primer tinent d'alcaldia de Barcelona Jaume Collboni afirma que la inauguració d'aquest espai al Parc Tecnològic de Barcelona Activa "llança el missatge que una ciutat cohesionada ha d'apostar per espais com aquest en tots els seus districtes". El regidor de districte de Nou Barris i titular d'Indústries Creatives, Xavier Marcé, afegeix que el projecte del Cibernàrium demostra que les administracions municipals estan "unides per un objectiu clar i contundent: recuperar, reestructurar i recuperar la ciutat de Barcelona", i, en especial, Nou Barris.
Necessitats de barri
Tal com apunta Díaz, les escletxes digitals a tancar són diverses. La directora de Formació de Barcelona Activa apunta a diverses causes de la desigualtat formativa i competencial pel que fa a l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació i a l'entorn digital en general. La renda, el gènere, l'edat o la procedència marquen, generalment, les capacitats i l'assiduïtat de l'ús d'internet i altres eines tecnològiques per part de les ciutadanes i ciutadans. Nou Barris, en aquest sentit, esdevé un entorn clau. Segons Díaz, el districte compta amb "uns indicadors sociodemogràfics que fan un equipament com el Cibernàrium especialment necessari".
La diversitat de l'oferta formativa respon a aquesta multiplicitat de potencials usuaris. Segons les dades presentades pels ponents, un 8% de les llars barcelonines no tenen connexió a internet, i fins a un 25% en fa un ús esporàdic – tot i les noves exigències digitals que s'han accelerat encara més amb la pandèmia. Més d'un terç, a més, de les persones més grans de 64 anys mai han fet servir la xarxa; i mentre que al barri de les corts fins al 96% dels ciutadans reconeixen fer ús de les TIC; a Torre Baró, al mateix districte de Nou Barris, aquesta xifra no arriba al 62%.
Collboni: "El sector tecnològic té molt de futur a la ciutat, i per això volem donar l'oportunitat a la ciutadania a aprendre aquestes noves competències professionals"
"La formació més professional, més avançada, es concentra al Cibernàrium del 22@, per les necessitats del districte", apunta Díaz. Tot i que les propostes competencials de més alt nivell també estaran presents a l'equipament del Parc Tecnològic, a Nou Barris l'oferta se centrarà més en formació a nivell usuari – precisament per respondre a les necessitats concretes de la població dels barris de la zona, molt més afectats pels factors demogràfics que sovint agreugen l'escletxa tecnològica.
Economia creativa
La formació a un espai com el Cibernàrium, a més d'aportar competències bàsiques per a les gestions i necessitats tecnològiques del dia a dia, es marca també com a objectiu participar del teixit empresarial, tecnològic i creatiu de la ciutat. Tal com apunta Collboni, "El sector tecnològic té molt de futur a la ciutat, i per això volem donar l'oportunitat a la ciutadania a aprendre aquestes noves competències professionals". El pla, doncs, és fer servir les instal·lacions del Cibernàrium per enriquir la força de treball de la ciutat i fer-la més partícip del creixent sector tecnològic barceloní.
Marcé: "no es poden solucionar els problemes socials sense transformacions econòmiques"
"A la ciutat de Barcelona calen 15.000 llocs de treball al sector tecnològic que no es cobreixen – lamenta Collboni – i el Cibernàrium, entre altres iniciatives, ha de servir perquè molta gent pugui formar-se i cobrir aquesta demanda". Les mesures de Barcelona Activa adrecen, en aquest sentit, la problemàtica de la manca de mà d'obra qualificada per a treballar a moltes de les empreses que s'instal·len a Barcelona pel seu ecosistema tecnològic i industrial. "No té sentit – etziba el president de l'ens – tenir persones en situació d'atur i un sector especialitzat amb tanta demanda d'ocupació". Segons el regidor, l'objectiu final és "casar oferta i demanda" i cobrir les necessitats d'un ecosistema empresarial que, afirma, "vol quedar-se a Barcelona i que els seus treballadors siguin barcelonins".
La connexió entre economia i entorn social, a més, esdevé molt profunda en projectes com el Cibernàrium. En paraules de Marcé, "no es poden solucionar els problemes socials sense transformacions econòmiques" i, per tant, ambdues iniciatives han d'anar de la mà. L'equipament, segons el regidor, ha de servir per "tornar a lligar les activitats socials i de comunitat amb l'activitat econòmica de la ciutat i els barris", de tal manera que el comerç i l'empresa de la ciutat siguin visibles als esdeveniments culturals i populars que els districtes estan recuperant en l'escenari postpandèmia. Per aconseguir-ho, apunta el regidor d'Indústries Creatives, l'objectiu és doblar l'aposta per la capil·laritat: "cal descentralitzar les activitats a tots els barris del districte, especialment els més necessitats".