La fàbrica de Nylstar a Blanes torna a tenir activitat, sis mesos després que l’empresa tèxtil entres en fase de liquidació. De moment, les màquines s’han engegat per produir 80 tones de fil Nylon 6.6, un tipus de material tèxtil molt tècnic. Per dur a terme aquesta producció, Nylstar comptarà amb una quarantena de treballadors. “Esperem que s’obri la contractació aviat si la producció va a més”, descriu Xavier Cherino, president del comitè d’empresa. En els darrers mesos s’havia rumorejat que la Generalitat podria entrar dins l’accionariat, una possibilitat que ja ha estat descartada per l’executiu de Pere Aragonès.
Nylstar va néixer l'any 1923, aleshores amb el nom de Societat Anònima de Fibres Artificials (SAFA). La companyia va arribar a donar feina a més de 2.000 treballadors. L'any 2007, però, ja aleshores sota la propietat del grup Nylstar, la tèxtil va entrar en concurs de creditors. Va ser durant aquest procés quan el grup inversor Praedium la va adquirir per 1,8 MEUR. El propietari del grup, Alfons Cirera, es va convertir en el màxim accionista de la companyia.
El 2016, l'empresa va fer un canvi de model productiu i va redirigir-se aleshores cap a la producció de fils especialitzats, i durant la pandèmia, també va llançar al mercat una mascareta amb un nou teixit antiviral. A principis d'any, la tèxtil Nylstar va presentar concurs voluntari de creditors per entrar en liquidació. En paral·lel, amb l'objectiu de buscar alternatives a la liquidació que asseguressin la continuïtat de la fàbrica -i sobretot, permetin mantenir llocs de treball. Durant els darrers anys, l'empresa també s'ha vist marcada per ERO i una progressiva reducció de plantilla.
Blanes
09
d'Agost
de
2023