• Territori
  • Osona acollirà un centre pioner dedicat a les energies renovables

Osona acollirà un centre pioner dedicat a les energies renovables

El centre, ubicat a Gurb, permetrà fer assajos amb tecnologies d'hidrogen o bioenergia

La consellera Teresa Jordà ha presentat el projecte per Gurb | ACN / Mar Martí
La consellera Teresa Jordà ha presentat el projecte per Gurb | ACN / Mar Martí
ACN
17 de Febrer de 2022

Gurb (Osona) serà la seu del projecte PRIMA, una instal·lació industrial d'assaig i validació de tecnologies, productes i serveis d'emmagatzematge energètic i energies renovables. Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Generalitat i que permetrà fer assajos en entorns reals de tecnologies energètiques i de productes que es troben en la fase prèvia d'introducció al mercat. La previsió és que estigui llest en un any, segona ha anunciat la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, durant la 1a Fira de l'Energia i Construcció Sostenible de Vic.

 

Jordà ha posat de relleu que el país té un repte molt important que és la transició energètica i considera que "sense la tecnologia no aconseguirem arribar als objectius que ens hem marcat". Sobre el centre PRIMA, ha explicat que "hi ha molts projectes que necessiten provar-se en espais reals per saber si són competitius o no i, per això, és tant important tenir un centre d'aquestes característiques a casa nostra". Es tracta del primer centre d'aquestes característiques al país i s'ubicarà en una parcel·la de 12.500 metres quadrats cedida per l'Ajuntament de Gurb.

De l'hidrogen a l'electrificació

Els àmbits tecnològics que formaran part de les plantes pilot seran els sistemes d'hidrogen; l'electrificació i flexibilitat; les energies renovables i l'emmagatzematge; l'energia tèrmica; l'eficiència energètica; la mobilitat sostenible i la bioenergia. Des de la conselleria d'Acció Climàtica calculen que la plataforma atraurà 42 projectes de recerca en els seus primers anys d'activitat.

 

L'equipament tindrà una orientació dual, ja que, d'una banda, facilitarà la investigació aplicada i el desenvolupament tecnològic i, de l'altra, prestarà serveis orientats al mercat. L'objectiu és convertir-se en una infraestructura de referència en la integració de renovables i emmagatzematge d'energia, i estimular la col·laboració amb institucions públiques, universitats, centres de recerca, empreses privades, agrupacions empresarials i comunitats energètiques. "Estarà al servei de les empreses", ha assegurat Joan Ramon Morante, director de l'Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya.