El mercat del treball osonenc continua mostrant un gran dinamisme durant el segon trimestre, havent assolit a finals de juny la millor dada de llocs de treball des del 2008 amb 77.615 afiliacions. La comarca ha aconseguit expandir els seus llocs de feina per sobre de la mitjana catalana malgrat tenir 8 municipis menys arran de la creació del Lluçanès. En paral·lel, la comarca ha incorporat 31 comptes de cotització més al seu teixit empresarial.
Així s’extreu del darrer Informe trimestral del mercat del treball i teixit empresarial elaborat pel Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona i publicat per la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona, que analitza el comportament que ha tingut del teixit empresarial, en termes de comptes de cotització, els llocs de treball, l’afiliació segons residència padronal i l’atur registrat.
La comarca ha aconseguit expandir els seus llocs de feina per sobre de la mitjana catalana
La construcció, sector que incrementa més la xifra de comptes de cotització
El nombre d’empreses (comptes de cotització) a la comarca ha passat de 5.174 empreses el juny del 2023 a 5.205 empreses el juny de 2024 (+0,6%), una evolució lleugerament menys intensa a la registrada al conjunt de Catalunya (+0,9%). Així mateix, respecte al trimestre anterior es registra un augment de 28 empreses (+0,5%) a Osona.
Per sectors, el nombre d’empreses ha minvat respecte a l’any anterior a l’agricultura i la indústria (un -0,9% i un -1,0%, respectivament), i ha augmentat un 1,8% a la construcció i un 0,9% als serveis. Segons la grandària, el teixit empresarial només ha disminuït interanualment a les empreses grans de 250 i més treballadors/es (una empresa menys), i ha crescut a la resta: un 0,4% a les microempreses (fins a 9 treballadors/es), un 0,5% a les empreses petites (de 10 a 49 treballadors/es) i un 7,7% a les empreses mitjanes (de 50 a 249 treballadors/es).
Nou rècord de llocs de treball a Osona
L’evolució dels llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l'empresa al règim general i al règim especial de treballadors/es autònoms/es) ha crescut un 4,0% el 30 de juny del 2024 respecte a un any enrere fins als 77.615, la xifra més elevada des del 2008 (inici de la sèrie disponible), tot i que des del maig del 2023 té vuit municipis menys per la creació de la comarca del Lluçanès. Aquest creixement és més elevat al registrat pel conjunt de Catalunya (3,4%).
Segons el tipus de règim d’afiliació s’observa un creixement del 4,6% entre els assalariats/es i del 0,7% entre els autònoms/es, evolució més intensa que la del conjunt de Catalunya en el primer cas, però menys en el segon (+3,7% assalariats/es i un +1,5% autònoms/es).