• Territori
  • Perelada construirà un nou celler amb el despatx d'arquitectes RCR

Perelada construirà un nou celler amb el despatx d'arquitectes RCR

El complex tindrà una superfície de 18.200 metres quadrats i una capacitat de producció de més de dos milions d'ampolles l'any

Els arquitectes guanyadors del premi Pritzker aixecaran un nou celler per Peralada
Els arquitectes guanyadors del premi Pritzker aixecaran un nou celler per Peralada
ACN
Peralada
16 de Juny de 2017
Act. 19 de Juny de 2017

Perelada Vins i Caves ha iniciat la construcció d'un nou celler sostenible a l'entorn de l'antiga granja del Castell. El grup empresarial de la família Suqué-Mateu invertirà 30 milions d'euros en aquest ambiciós projecte, que tindrà una superfície de 18.200 metres quadrats i una capacitat de producció superior als dos milions d'ampolles l'any. El complex integrarà les antigues instal·lacions que l'arquitecte Adolf Florensa va aixecar a petició de la família l'any 1941 amb un nou edifici que vol ser pioner a Europa. L'encàrrec l'ha assumit el despatx d'arquitectes RCR, guanyadors del premi Pritzker d'aquest any. El president del grup, Javier Suqué, diu que era un "somni" que tenien pendent i que té com a objectiu principal l'ampliació de les instal·lacions productives i, alhora, oferir vins d'alta qualitat. L'arquitecte, Rafael Aranda, ha avançat que el projecte lliga a la perfecció passat i futur i el paisatge i amb la innovació.

La família Suqué-Mateu va contactar per primera vegada amb el despatx d'arquitectes RCR d'Olot molt abans que obtingués el prestigiós premi Pritzer d'aquest 2017. Va ser l'any 2003. "Tenien un somni", assegura Aranda. L'encàrrec no només era una il·lusió sinó també un objectiu: ampliar la capacitat productiva de les seves instal·lació i, alhora, oferir la màxima qualitat en els vins que elaboren. Amb aquesta premissa, RCR (fundat l'any 1988 i integrat també pels arquitectes Carme Pigem i Ramon Vilalta) ha elaborat un ambiciós projecte que rehabilitarà les instal·lacions de l'antiga granja del castell i les integrarà amb un nou edifici celler, que s'ubicarà als terrenys annexes. 

Suqué ha explicat que sempre havia volgut convertir aquest espai en una bodega. De fet, li havia dit en alguna ocasió al seu pare. L'espai va servir durant alguns anys de granja però feia temps que no tenia cap ús. Per recuperar-lo, van decidir fer una aposta forta i van voler fer-ho de la mà d'un equip que "entengués l'Empordà i integrés l'espai amb el seu paisatge". "Per nosaltres era molt important ampliar la producció de les nostres instal·lacions però també fer un edifici sostenible". El projecte preveu transformar l'antic espai en la zona de recepció de visitants i adequar-hi una sala de projeccions, una de degustacions, fer-hi una botiga, un restaurant i una part privada amb cuina, menjador i dues habitacions. 

El celler oferirà diferents ambients per propiciar un recorregut on els visitants puguin apreciar el procés d'elaboració. A l'àrea de producció, hi haurà tres espais diferenciats: un per a l'elaboració dels vins blancs i negres, un per al vi de finques i un de dedicat al vi de la finca Garbet i als vins experimentals. L'objectiu és convertir-lo en un equipament d'interès enoturístic enfocat a les degustacions, les visites i l'oferta de lleure. El grup Peralada fa temps que treballa per situar el municipi com un destí turístic únic. Suqué assegura que el projecte atraurà visitants no només en aquesta zona sinó a tota la comarca.

foto 3224130

Una imatge virtual de com serà l'exterior del complex que es projecte

Un complex sostenible

La principal novetat de la nova construcció és la seva aposta per la sostenibilitat. En aquest sentit, el disseny arquitectònic està pensat per reduir el consum energètic de l'edifici. Per això, els fonaments del celler s'utilitzaran per obtenir energia geotèrmica. A més, es gestionarà l'aigua de la pluja a través d'un dipòsit fluvial i una xarxa de drenatge que facilitarà la infiltració d'aigua cap a subsòl dins de la pròpia parcel·la. D'aquesta manera, s'afavorirà el cicle hídric natural i se'n reduirà el consum. Pel què fa als exteriors, comptarà amb sòls permeables i prioritzarà l'ombra amb espècies vegetals autòctones de la zona.

Buscant una important certificació 

La intenció és també aconseguir la certificació LEED BD+C (Leadership in Energy & Environmental Design), impulsada per la U.S. Green Building Council, que el convertiria en el primer celler d'Europa amb aquesta acreditació. El sistema de certificació d'edificis sostenibles es basa en la incorporació als projectes d'aspectes relacionats amb l'eficiència energètica, l'ús d'energies alternatives, la millora de la qualitat ambiental o l'eficiència en el consum d'aigua, entre d'altres. 

L'abast de la certificació que esperen obtenir inclou el nou centre de producció, la rehabilitació de les antigues instal·lacions i els exteriors de la parcel·la, on preveuen crear un conreu de raïm. Les noves instal·lacions tindran capacitat per rebre 2.700.000 quilograms de raïm, produir al voltant d'1.900.000 litres de vi i distribuir 2.240.000 ampolles. 

Aranda ha explicat que el projecte els va fer il·lusió des del primer moment i que els ha permès treballar com ells entenen l'arquitectura ."Volem crear espais que transmetin i que emocionin a les persones", ha remarcat. 

Una llarga tradició vitivinícola

Perelada Vins i Caves va néixer l'any 1923 quan Miquel Mateu va comprar el conjunt monumental del Castell de Peralada, que datat del segle XIV. Mateu també va revitalitzar el sector vitivinícola de la zona. Des d'aleshores, no han parat de créixer i a dia d'avui són un dels cellers més representatius de la DO Empordà. Ho han fet de la mà de tres generacions. 

Actualment, Perelada té 5 finques amb més de 130 hectàrees de vinya a l’Empordà. Recentment, va adquirir una bodega a Campany (Alt Empordà) i una de vins i caves Alta Alella, la marca de cava ecològic Privat. També en té a Vilafranca del Penedès, on elabora cava, al Priorat, a la Rioja Alta i a Màlaga.