• Territori
  • Les plaques solars il·luminen Raïmat

Les plaques solars il·luminen Raïmat

El projecte de compra col·lectiva ciutadana ha permès instal·lar 70 aparells amb els quals s’estalviaran un 50% al rebut de la llum

Plaques solars a una teulada de Raïmat | Cedida
Plaques solars a una teulada de Raïmat | Cedida
Lleida
11 de Novembre de 2020
Act. 11 de Novembre de 2020

Des de l’estiu, el paisatge de la localitat lleidatana de Raïmat ha canviat. La població de 505 habitants, que és una Entitat Descentralitzada (EMD) de Lleida, ha incorporat 70 plaques solars a les teulades de 18 habitatges. La instal·lació no l’ha dut a terme una empresa o multinacional per aprofitar l’energia generada i comercialitzar-la. En aquest cas, la iniciativa ha sorgit d’una nova fórmula: la compra col·lectiva veïnal.

 

Assessorats per l’Agència de l’Energia de la Paeria i per l’enginyera local Becquel, els seus habitants s’han agrupat, invertint conjuntament en les obres, i han comprovat com amb les instal·lacions, que costen entre 4.000 i 4.800 euros cadascuna, aconsegueixen pagar menys de llum, una reducció de l’IBI i una rebaixa en les tones d’emissió de CO2. Tot, gràcies a les plaques solars d’autoconsum.

El responsable de màrqueting i comunicació de Becquel (l’empresa encarregada del projecte), Carles Rabada, explica que “hem intentat adaptar-nos a les necessitats de cada veí, que han acabat veient com és una realitat que funciona”. La primera ronda d’instal·lacions va finalitzar després de l’estiu i ha rebut el suport de l’Ajuntament de Lleida, que a més de l’assessorament, aplicarà una rebaixa del 10% a l’IBI durant cinc anys. “Amb aquesta mesura, t’estan pagant gairebé la instal·lació”, matisa Rabada. De fet, l’èxit de les plaques solars d’autoconsum ha fet que Becquel ja treballi a posar en marxa durant el mes de novembre una altra obra a Raïmat, resultat d’una compra col·lectiva de 13 cases, que permetrà set noves instal·lacions. 

 

plaques2
Plaques solars a les teulades | Cedida

 

Gràcies a la unió veïnal, els terminis d’amortització de la instal·lació s’escurcen. Així, l’agrupació de 18 persones ha derivat en què la recuperació dels diners passi dels set als quatre anys. Per ser considerada una compra col·lectiva, és necessària la intervenció d’un mínim de sis persones. La mateixa dinàmica que s’està seguint a Raïmat ja s’ha desplegat a Alcarràs, Bellvís o al barri lleidatà de la Bordeta.

L’impuls normatiu i de l’estalvi

Només amb la compra del material, la modalitat de contractació col·lectiva ha facilitat un estalvi d’entre 300 i 500 euros. Les rebaixes s’estenen a la tarifa elèctrica i al menor consum de CO2, que en aquest cas disminueix unes 16 tones. “Ens ha ajudat molt que l’Ajuntament de Lleida hi participés i s’impliqués amb xerrades i informació per promoure el projecte, a més d’assumir el risc, instal·lant plaques a dependències municipals per reivindicar la seva viabilitat”, recorda Rabada.

L’Ajuntament de Lleida, que ha assessorat els veïns amb l’objectiu de crear comunitats locals d’energia, rebaixarà l’IBI un 10% durant cinc anys

Des de la Paeria valoren les tasques d’organització de la compra col·lectiva realitzades per l’equip de govern de Raïmat, el que ha generat un procés d’interacció amb veïns i veïnes. L’Agència de l’Energia afegeix que “el fet que l’empresa executora sigui local fa la iniciativa més interessant perquè contribueix a l’activació econòmica i sostenible”.

L’entitat considera que “els atractius fiscals i l’estalvi a la factura que percebran els usuaris des del primer dia facilitaran futures inversions”. En aquest sentit, insisteixen que la baixada dels impostos comportarà que l’esforç econòmic de les famílies sigui mínim. 

Propostes com les dels veïns de Raïmat són possibles gràcies a la derogació de l’impost al sol, un tribut que fins a l’any 2018 penalitzava les instal·lacions d’autoconsum energètic, fent que el consumidor hagués de pagar els impostos que generava la producció. Aquesta flexibilització normativa ha impulsat la cerca d’aquestes accions com un mitjà per assolir, primer l’estalvi econòmic, i després l’ambiental. Rabada admet que “a molts clients els captem per la butxaca, però després veuen que és un pas inicial per un compromís més ecològic”.

Becquel, l’enginyeria lleidatana que l’ha tramitat, farà una segona instal·lació a la població i preveu noves accions a la Noguera i a l’Alt Camp

El cas de Raïmat pot ser l’avantsala de la formació de les comunitats locals d’energia renovable. Aquesta concentració de plaques d’autoconsum en un barri o localitat permet la creació d’aquestes estructures, que són una eina per distribuir la producció elèctrica de forma sostenible. Aquest camí comporta una major autosuficiència del consumidor i una menor dependència de les grans companyies subministradores que evita episodis de pobresa energètica. A Rodonyà (l’Alt Camp) o Bellcaire d’Urgell (Noguera) és on es dirigeixen els passos de Becquel per fomentar l’autoconsum a noves comunitats amb plaques solars que tenen una vida útil de com a mínim 30 anys.