• Territori
  • Polèmica (i espurnes) al Camp de Tarragona: per què una futura estació de tren encén els ànims?

Polèmica (i espurnes) al Camp de Tarragona: per què una futura estació de tren encén els ànims?

La ubicació de l’estació intermodal sacseja el futur d'una zona que no vol repetir "errors" amb estacions en llocs on no hi ha gruix de població

La futura estació intermodal del Camp de Tarragona genera molt debat | iStock
La futura estació intermodal del Camp de Tarragona genera molt debat | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Tarragona
19 d'Abril de 2025

Setmana Santa intensa al Camp de Tarragona i no només per les vacances o les diverses processons. En aquesta ocasió, la futura estació intermodal del Camp de Tarragona ha estat la gran protagonista. El motiu? La diversitat de criteris i l'encreuament d'opinions entre les autoritats municipals on s'ha d'ubicar la infraestructura i futures inversions immobiliàries i empresarials en joc. 

 

Si anem a pams, la futura estació intermodal de Vila-seca s'havia de començar a construir el 2026 i ha estat qualificada, per a molts, com la "Sants de Tarragona". De fet, les previsions del Ministeri de Transports indiquen que Sants -la segona en volum d'Espanya- aculli 60 milions de passatgers anuals el 2030, mentre que la previsió de demanda per la de Vila-seca rondi els dos milions. Des del 2018, que els impulsors tenien clar (i així ho van firmar) que es tractaria del centre neuràlgic del territori, ja que Reus té les seves estacions, Tarragona ha de decidir la seva i la de Vila-seca tindria caràcter metropolità. Perquè ens entenguem, és com si algú del barri de Gràcia de Barcelona hagi de fer set parades de metro per anar a Sants.

En concret, segons destaquen des del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, el naixement d'aquesta estació a Vila-seca és la clau per connectar la xarxa d'alta velocitat (Corredor Mediterrani), la xarxa convencional, l'aeroport de Reus i la futura línia del tramvia del Camp, "permetent millores en els temps d'accés en transport públic a l'estació i la consegüent reducció de l'ús del vehicle privat". Des del Ministeri calculen que la nova infraestructura suposaria una inversió de 82 milions d'euros.

 

Tarragona es fa endarrere?

La futura estación intermodal del Camp de Tarragona | Adif
La futura estació intermodal del Camp de Tarragona | Adif

Durant els últims dies hi ha hagut un debat encès a causa del canvi d'opinió de l'Ajuntament de Tarragona sobre l'emplaçament de la futura estació intermodal. Tal com s'ha esmentat anteriorment, el consens entre les ciutats de la zona definia que l’equipament ferroviari s’havia de situar al terme de Vila-seca, a prop de l’aeroport de Reus, però Tarragona ara la reclama al seu municipi, a l’Horta Gran. A causa d’això, l’Ajuntament de Vila-seca ha comunicat a la Diputació de Tarragona que abandonava la seva participació en tots els grups de treball actualment existents “fins que no es recuperi el clima de confiança i de generositat del moment inicial”. La Diputació i l’Ajuntament de Reus reclamen també de mantenir el pacte inicial.

El batlle de Tarragona, Rubén Viñuales, ha dit que la futura estació de Vila-seca “no és a l’aeroport, sinó al mig del no-res” i que això reprodueix “el mateix error de l’estació del Camp de Tarragona”. “Fa 19 anys que patim una estació en un lloc on no hi ha el gruix de la població, per tant, com a Àrea Metropolitana no podem tornar a cometre aquest error”, ha insistit.

Sembla que el consistori tarragoní ha presentat la proposta de l’Horta Gran a la Generalitat de Catalunya i al ministeri espanyol, cosa que no s’ha rebut bé a Vila-seca, que ha valorat que el nou projecte de Tarragona afectava “el consens tècnic i polític creat a tot el territori sobre les infraestructures ferroviàries del Camp de Tarragona i que són un dels pilars claus de la futura Àrea Metropolitana”.

Viñuales (alcalde de Tarragona): “Fa 19 anys que patim una estació en un lloc on no hi ha el gruix de la població, per tant, com a Àrea Metropolitana no podem tornar a cometre aquest error”

A més, l'alcalde apunta que la iniciativa ve de "principis dels 2000 per connectar els aeroports de Reus i Barcelona", però el projecte actual no compleix aquesta funció. Viñuales també remarca que Tarragona compta amb "dos milions d'usuaris de regionals i 1,5 milions dels clients de l'alta velocitat".

La polèmica ha fet que reaccionessin tant la Diputació com l’Ajuntament de Reus. Des de l’ens supramunicipal no s’ha valorat la ubicació de l’estació intermodal en si mateixa, sinó que la seva presidenta, Noemí Llauradó, ha remarcat que el Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana està format per vuit municipis i que tots ells “són plenament sobirans de prendre les seves decisions, siguin les que siguin”. Alhora, ha afegit: “la confiança i el consens són valors fonamentals” per al grup. En ocasions anteriors, Llauradó sí que ha expressat el seu suport al fet que Vila-seca aculli l’estació intermodal.

Encara més, la batllessa de Reus, Sandra Guaita, ha defensat que la infraestructura ferroviària es faci a Vila-seca, ja que “és un projecte treballat i consensuat amb el territori, pactat amb el govern de la Generalitat i de l’Estat”, que encara “els darrers passos de tramitació” i que s’ha de començar a construir “el 2026”. “La mobilitat del territori s’ha de dibuixar amb lleialtat, mirada àmplia, generosa i visió de territori”, ha expressat. “El camí encetat per impulsar una Àrea Metropolitana i per redactar una estratègia i un pla d’acció territorial amb dimensió metropolitana és el correcte i el que reclama la ciutadania i els principals agents socials i econòmics locals”, ha dit.

La Generalitat no es mulla públicament

Mentre que diferents municipis del Camp de Tarragona donen les seves opinions sobre la ubicació de la futura estació, la Generalitat de Catalunya es limita a consolidar "la necessitat de comptar amb el màxim consens possible del territori". Així ho va declarar la consellera d'Economia, Alícia Romero, en una visita al Bon Dia de la Cambra de Tarragona.

Romero assegura que "s'estan estudiant totes les opcions tècnicament". "Estem segurs que entre tots trobarem la millor opció possible entre tots", declarava, apel·lant a la "generositat" dels alcaldes. "Fins i tot és sa que hi hagi diferents opinions", afegia.

Aquest debat sobre la ubicació de l'estació intermodal també té implicacions per al projecte del Tramvia del Camp de Tarragona, que preveu connectar Cambrils, Salou i Vila-seca en una primera fase, amb una inversió prevista de 245 milions d'euros. La ubicació final de l'estació intermodal podria influir en la planificació i execució d'aquest projecte.

Finalment, l'enginyer i opinador de VIA Empresa, Xavier Roig, té una visió crítica de la gestió dels últims dies al Tarragonès en una opinió que s'ha fet viral: "L’estació del tren d’alta velocitat del Camp de Tarragona és una demostració del consens inútil. Abans que tu te’n surtis amb la teva, ens fotem tots!". "Als països entenimentats, aquestes decisions les prenen els tècnics corresponents. Als països amb instints que tendeixen cap al subdesenvolupament, tot es polititza i els traçats dels trens els decideix l’alcalde del poble", continua Roig. 

"Ara, amb la projectada nova estació intermodal de Tarragona estem al mateix punt. Els diners hi són, la voluntat econòmica també. Només toca decidir si els municipis implicats decideixen escenificar un acord seguint l’anodina frase d’en Pla -ergo, anar contra la lògica i insultar la intel·ligència i la butxaca del contribuent- o si es barallen i guanya el sentit comú". I llança un avís: "Ah, perdó, queda una tercera opció: que l’estació en qüestió formi part del 80% d’obra pressupostada que no s’executa".