• Territori
  • Preocupació en les empreses gironines per l’escalada dels preus de l’energia

Preocupació en les empreses gironines per l’escalada dels preus de l’energia

Molts sectors han començat a repercutir l'increment de preus en els consumidors

L'autopista AP-7 a l'alçada de Girona Nord | ACN
L'autopista AP-7 a l'alçada de Girona Nord | ACN
Redacció VIA Empresa
11 de Març de 2022
Act. 11 de Març de 2022

Les empreses gironines han mostrat la seva preocupació per l’escalada dels preus de l’energia i la manca de matèries primeres i alerten dels "efectes econòmics negatius agreujats per la guerra a Ucraïna". La "incessant escalada dels preus de l’energia, l’escenari econòmic d’incertesa i la manca de matèries primeres" són factors que preocupen al teixit empresarial. Així ho ha constatat la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona, que assenyala que un dels primers sectors afectats és el transport.

"Des de l'Associació de Transportistes per Carretera de Girona es recomana a les empreses distribuïdores repercutir la pujada del preu del combustible en els serveis, per així garantir la continuïtat de les empreses. Davant de la incertesa de no saber quant durarà la crisi energètica,  no es pot treballar amb marges negatius o les companyies entraran en fallida", alerten.

"Això es pot aguantar mentre encara surti a compte produir"

A més, la patronal avisa que les empreses productives en general, encara que algunes han aturat la producció, aguanten l’envestida gràcies a l’alta demanda que ha provocat la crisi de la Covid i manifesten que en condicions normals no seria sostenible. Metall Girona, l’associació surera Aecork, l’Associació de ceramistes i algunes empreses papereres i químiques han manifestat que les empreses han repartit la pujada entre el preu del producte i la reducció del marge. "Això es pot aguantar mentre encara surti a compte produir", adverteixen. Els diferents sectors han insistit en la preocupació per la manca de matèries primeres "si aquesta crisi s’allarga gaire més en el temps". 

Pel que fa al turisme, des de l’Associació de Càmpings de Girona, l’Associació de Cases de Turisme Rural Girona Costa Brava Pirineu i la Federació d’Hostaleria manifesten que hi ha preocupació pels costos de l’electricitat. Els preus de les reserves estaven calculats abans de l’escalada, però de moment no tenen cancel·lacions. Per ara les empreses estan absorbint l’increment de preus i no saben fins on podran aguantar.

Des d'altres àmbits com l'alimentari o el de la construcció també estan patint per la manca de matèries primeres. "La manca de blat de moro, de blat, d’oli de girasol, etc, pot ser un autèntic problema en pocs mesos. Si ara Ucraïna no planta cereals i la Unió Europea ha vetat la compra a Rússia, el mercat quedarà molt complicat per Europa", apunten des de les associacions alimentàries.