• Territori
  • La regulació dels lloguers provoca caigudes del preu i de l'oferta d'habitatges a Girona

La regulació dels lloguers provoca caigudes del preu i de l'oferta d'habitatges a Girona

La demarcació experimenta davallades d'entre l'1 i el 7% interanual del preu del lloguer i de fins al 15% respecte al tercer trimestre de 2024, però també un descens notori en el nombre de contractes signats

Els preus de lloguer de la ciutat de Girona han caigut un 6,2% interanual el quart trimestre de 2024 | iStock
Els preus de lloguer de la ciutat de Girona han caigut un 6,2% interanual el quart trimestre de 2024 | iStock
Redacció VIA Empresa
14 d'Abril de 2025
Act. 14 d'Abril de 2025

La demarcació de Girona va tancar el quart trimestre de 2024 amb caigudes del preu del lloguer d'entre un 1 i un 7% en les principals urbanitzacions del territori, segons recull l'informe trimestral elaborat per la Cambra de la Propietat Urbana de Girona. Aquesta davallada de preus, que l'entitat vincula a la regulació dels lloguers del govern espanyol, és especialment notòria a Olot, on cau un 7,3% interanual (de 583,53 euros a 540,98 euros), i també a Girona, on la caiguda és del 6,2% (de 722,66 euros a 677,77 euros).

 

Els preus de les principals regions de les comarques gironines també s'han reduït si es comparen amb les del tercer trimestre de 2024. Destaca notòriament la ciutat de Girona, amb una davallada del 15,2% del preu del lloguer, passant de 799,21 euros a 677,77 euros. En aquest sentit, cal mencionar que la capital de província va assolir el seu màxim històric durant el primer trimestre de l'any, mentre que la xifra del quart trimestre és el preu mitjà més baix des del 2022. A la costa gironina, els preus han caigut un 2,9%, mentre que a Figueres el descens és del 2,6%. En canvi, a Olot els preus han augmentat un 0,6% respecte al tercer trimestre.

Menys contractes i menys oferta

Paral·lelament a la caiguda dels preus de lloguer, l'informe de la Cambra de la Propietat Urbana també registra una davallada important en el nombre de contractes de lloguer signats. El cas més destacat és el d'Olot, amb un descens de fins al 44,9% dels contractes respecte al tercer trimestre de 2023. En la resta de regions també cauen, però de manera més relaxada: un 14,6% a Figueres, un 4,7% a Girona i un 2,4% a la zona de costa. L'estudi assenyala que gairebé tots els municipis estudiats van registrar disminucions superiors al 10% durant tot el 2024.

 

Des de la Cambra remarquen que aquestes xifres “empitjoren significativament” el problema d'escassetat d'habitatges: “Com que els sol·licitats d’habitatge són molt nombrosos, l’accés a l’habitatge resulta més difícil per aquelles famílies amb menors ingressos. Aquestes famílies tampoc troben solucions en l’habitatge social, donat que les administracions no han creat habitatge social en dècades”.

L'argument ve reforçat per les dades del parc d'habitatge de lloguer, que el 2024 han registrat l'aportació més baixa en els darrers 13 anys. A Girona, durant l'any passat, es van incorporar 144 habitatges per al mercat del lloguer, quan el 2011 en van ser 761. A Figueres, la xifra és de 98 habitatges, mentre que a Olot és de 45, dada mínima històrica. La tendència es trenca a la zona de costa, on la variació no ha estat tan extrema, ja que s'hi han incorporat 130 llars.