• Territori
  • Repsol renova la seva planta de Tarragona

Repsol renova la seva planta de Tarragona

La multinacional energètica inverteix prop de 27 milions d'euros per incrementar-ne la competitivitat

El director de producció de l'àrea química de Repsol a Tarragona, Ramon Nieto, a la renovada planta
El director de producció de l'àrea química de Repsol a Tarragona, Ramon Nieto, a la renovada planta
ACN
Tarragona
06 de Juny de 2017
Act. 06 de Juny de 2017

Una planta del complex industrial de Repsol a Tarragona que era poc competitiva s'ha renovat amb 27 milions d'euros. La fins ara planta de Polietilè d'Alta Densitat (PEAD), que es va posar en marxa l'any 1983, requeria d'una renovació des que aquest tipus de plàstic cada cop tendia més a commodity, amb poca sortida comercial. Els treballs de renovació han durat gairebé dos anys i ja en fa un que es produeix en swing, és a dir, de forma combinada tant del polietilè convencional com del nou producte pel qual aposta la companyia: el polietilè lineal metal·locè de baixa densitat, d'alt valor afegit. Una de les seves aplicacions més habituals és com a film alimentari, per la seva gran resistència i transparència. La planta, una de les estructures més elevades de l'àrea de química de Repsol, ha modificat més de la meitat de la instal·lació original, amb la incorporació de més de 60 equips.

 

El projecte de polietilè metal·locè, engegat ara fa un any, permet produir un tipus de plàstic d'alt valor afegit

Precisament l'alçada és un dels canvis més visibles que ha sofert aquesta unitat de PEAD. El reactor s'ha allargat dels 70 metres que tenia fins als 95 actuals. La planta en el seu conjunt s'ha modificat en un 60%, des d'un nou sistema catalític, a nous assecadors de la matèria prima -que són les mateixes: etilè i hexè-, així com una nova columna de purga, i una canonada de transport pneumàtic de gransa independent i noves sitges.

En gransa és com Repsol abasteix els seus clients, bàsicament transformadors d'àmbit nacional i europeu. El principal problema que arrossegava la planta és que no era competitiva -de fet, al complex de Puertollano una planta similar va tancar pel mateix motiu-. El polietilè convencional, considerada una especialitat fa trenta anys enrere, ara ja no ho és -hi ha menys demanda a Europa i molta competència de Qatar i EUA. 

Repsol va veure futur en el polietilè metal·locè, un producte amb molta sortida i una tecnologia fins ara només usada als EUA. La companyia va fer un estudi de mercat l'any 2010, que va desencadenar la inversió, l'any 2013 i un projecte constructiu que es va allargar fins al 2015. La nova unitat va posar-se en marxa l'any passat, i des d'aleshores ja s'han fet cinc campanyes, sota la marca comercial Repsol Resisteix.

El gran repte de la companyia ha estat posar al dia una instal·lació operativa, que està en marxa. El 80% dels treballs es van fer amb la planta en funcionament per no deixar el client sense producte, si bé va caldre programar dues parades -una de 40 dies i l'altra de 55. Un total de 30 empreses han col·laborat en aquest projecte que, en el seu primer any en marxa, ja ha produït, en 'swing', 15.000 tones de polietilè metal·locè. 

Els plans de l'empresa passen per potenciar aquest nou producte, que té millors propietats -de brillantor, transparència, flexibilitat i resistència, i habitualment usat com a film per a embalatge en el sector alimentari, industrial i agrícola-, en detriment del convencional -que s'usa per exemple per a envasos de detergents o ampolles de llet-, fins representar el 50% de la producció de la planta l'any 2019 -75.000 tones cadascun. 

Renovar la unitat ha permès dotar-la de més temps de vida útil. Suposa un 20% del consum que es fa del cracker al complex, a més de garantir el manteniment d'un centenar de llocs de treball entre directes i indirectes -en tota l'àrea química són 700. "Cal anar fent actualitzacions per adaptar-la als nous mercats i que la planta segueixi sent eficient i competitiva", ha declarat el director de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font